srЋирилицаlatLatinicaenEnglish
Почетна >>> Актуелно >>> Одржана Европска смотра српског фолклора

Одржана Европска смотра српског фолклора

У Бањалуци је 19. и 20. маја 2018. године одржана 23. Европска смотра српског фолклора дијаспоре и Срба из региона, која се традиционално одржава сваке године у мају.

На овогодишњој смотри учествовало је 60 културно-уметничких друштава из 14 европских земаља као и први пут из САД, КУД „Шумадија“ из Милвокија и КУД „Дукати и Бисер“ из Чикага, којима је додељена специјална награда за најбољи ансамбл по укусу публике. Пре свечаног отварања одржан је дефиле учесника, од Народног позоришта у центру града до тврђаве Кастел.

Ова 23. Европска смотра српског фолклора дијаспоре и Срба у региону најмасовнија је до сада, са више од 3000 учесника. Смотру је отворио министар просвете и културе Републике Српске, др Дане Малешевић. Смотри су присуствовали Златан Клокић, министар за економску и регионалну сарадњу као и Дарко Ћулум, директор полиције РС. У име Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону – Министарства спољних послова Републике Србије присутнима се обратио Вукман Кривокућа.

На крају смотре по традицији су додељени пехари и дипломе. Свеукупни победник је КУД „Вук Стефановић Караџић“ из Роршаха – Швајцарска. Победници су добили прелазну скулптуру „Чичу“ коју им је уручио министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске господин Златан Клокић, дар медијског покровитеља „Франкфуртских вести“.

Check Also

Обележен Дан Републике Српске у Чикагу

У српском Саборном храму Христовог васкрсења у Чикагу, у суботу 11. јануара 2020. године, обележен …