srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Балканска информатичка олимпијада у Темишвару

У Темишвару, од 07. до 13. јула 2018. године, одржана је 12. јуниорска и 26. сениорска Балканска информатичка олимпијада. Поред тимова домаћина Румуније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Словеније, Кипра, Грчке, Македоније, Молдавије, Црне Горе, Турске, Италије и Туркменистана, у обе конкуренције наступили су и тимови из Србије.

Сениорски тим састављен од три ученика Математичкe гимназијe Београд и једног ученика гимназијe „Јован Јовановић” Нови Сад, предвођен професором Драганом Урошевићем из Београда, освојио је две сребрне (Алекса Милисављевић – Математичка гимназија Београд, Тадија Шебез – гимназија „Јован Јовановић” Нови Сад) и две бронзане медаље (Момчило Топаловић и Младен Пузић – Математичка гимназија Београд).
Исти успех, две сребрне (Јован Бенгин и Матеја Вукелић – Математичка гимназија Београд) и две бронзане медаље (Вељко Тољић – ОШ “Вожд Карађорђе” Лесковац, Мирослав Грубић – Гимназија „Јован Јовановић” Нови Сад) имао је и јуниорски тим, који је водила професор Јелена Хаџи Пурић из Београда.
Након завршеног такмичарског дела Олимпијаде, сви ученици и професори, чланови тимова из Србије, заједно са представницима организатора који су били задужени за наше представнике (највећим делом професори и ученици српске гиманзије ,,Доситеј Обрадовић“ у Темишвару) били су гости Генералног конзулата Републике Србије у Темишвару. У разговору са професорима и ученицима, генерални конзул им је честитао на освојеним медаљама и похвалио њихов однос према својој земљи коју са поносом представљају на многобројним такмичењима широм света, у шта се и сам уверио на церемонији свечаног отварања Олимпијаде којој је присуствовао.

Check Also

Апликација „Квиз знања из српске културе“

Министарство културе и информисања Републике Србије представило је апликацију за мобилне телефоне: „Квиз знања из …