srlaten

Братство Светог Јована у Стокхолму

аутор: М. Лопушина

Братство Свети Јован је православна културна и хуманитарна организација која постоји у Скандинавији већ пет година. Окупља све људе добре воље, православце из Србије, са Балкана и из Европе. Основана је са циљем да се окупи и уједини православни свет у Скандинавији и тако сачини једна друштвена мрежа људи, који ће да се боре за свој културни и национални идентитет, али и за своје место под сунцем севера Европе. Почетком априла Братство Светог Јована је одржало своју прву седницу Управног одбора у новом саставу, а председавао је нови председник Јовица Андонов.

bsvjovana

„После југословенских клубова и разних националних удружења ми смо у Шведској схватили да је време да наш национ, православну душу и име, подигнемо на скандинавски, а потом на европски ниво. Основали смо Братство Свети Јован у Стокхолму, које окупља православце из Србије, Македоније, Црне Горе, БиХ, али и из Русије, Белорусије, Сирије, Египта и саме Шведске“, говори Горан Попов, један од инцијатора оснивања ове организације и предтходни председник Братства.

Попов, Јовица Андонов, Драган Парезановић и пријатељи повели су Братство Свети Јован у акцију и основали су две фондације, за младе телентоване студенте и за докторанте. Организовали су хуманитарну кампању сакупљања помоћи за народ у Србији, БиХ и Македонији. Организовали су свеправославни културни фестивал “Масленица” у Стокохлму, који се одржава већ две године.

„После истека мог мандата, нови председник Братства Свети Јован постао је Јовица Андонов. Он је један од оснивача наше организације, али и главни донатор свих акција”, каже Горан Попов.

Јовица Андонов је власник фирме која је последњих година лидер у аутомобилској индустији, али и велики патриота и хуманиста. Андонов је члан шведске странке „Модерата“, посланик у општини Јерфала у Стокохлму, председник Ротари клуба, официр масонске ложе, верник и донатор парохије Свети Сава у Стокхолму и угледни члан Ловачког друштва Шведске. Армија Краљевине Шведске га је ангажовала за такмичење у динамичном гађању. Православци су га званично прогласили за Витеза Братства Светог Јована.

„Ја сам само први међу једнакима. Заједно с анашим људима радим на уздизању православља у Скандинавији. Циљ нам је да Скандинавцима покажемо да смо ми људи из Србије, Македоније и других балканских земаља, културни, вредни и да држимо до своје нације, али и да смо спремни да учимо од Швеђана, да будемо лојални грађани краљевине Шведске и других скандинавских земаља. Подршком нашим младим талентима стварамо услове да неко једног дана од њих постане министар у Влади Шведске или високи функционер у некој од држава у Скандинавији“,  каже Јовица Андонов.

 

Check Also

Откривен споменик посвећен свим генерацијама Срба у Канади

Српска заједница добила је споменик који је посвећен свим генерацијама Срба који су сачували наше …