srЋирилицаlatLatinicaenEnglish
Почетна >>> Актуелно >>> Дијаспора донирала ЕКГ апарат Нишлијама

Дијаспора донирала ЕКГ апарат Нишлијама

Концепт повезивања завичајних удружења из дијаспоре са локалним заједницама, је започео реализацију у оквиру донације Клиничком центру Града Ниша. „Клуб пријатеља Ниша“ из Чикага поклонио је ЕКГ апарат Одељењу за онкологију.

Милош Дедовић, председник Српско- америчке привредне коморе и један од оснивача и члан управног одбора „Клуба пријатеља Ниша“, на иницијативу др Славке Драшковић, директорке Канцеларија за сарадњу с дијаспором и Србима у региону донирао је ЕКГ апарат „Кардио Вит“ у вредности од 6.200 долара Одељењу за онкологију, Клиничког центра града Ниша.

 Дедовић је рекао да су „нови људи Канцеларије, и њихов нов приступ подстакли ово удружење Нишлија да у кратком временском року прикупе средства и помогну одељењу онкологије у Нишу, као и да ова донација представља симболичну спремност финансијске помоћи, тамо где је неопходна“.

 Дедовић је рекао да је реч о почетку сарадње са Канцеларијом и обећао да ће она у у будућности бити интензивнија.

Др Славка Драшковић је истакла као један од приоритета Владе економско повезивање матице са дијаспором и Србима у региону.

„Важно је да створимо мрежу посвећену сарадњи са матицом и то укључивањем малих и средњих предузећа и стварањем модела завичајног повезивања са локалним заједницама у матици“, рекла је др Драшковић.

Локалне заједнице треба да рачунају на своју дијаспору, јер природне везе треба да се одржавају“, рекла је др Драшковић и додала да локал треба да користи све ресурсе своје дијаспоре, а пре свега оне који се односе на знање и капитал.

Донација у Нишу је конкретан пример завичајног повезивања који је крајем прошле године на догађају „Српско – америчко пословно повезивање“ у Чикагу иницирала лично др Славка Драшковић.[blockquote_left]Завичајно удружење

„Клуб пријатеља Ниша“ је завичајно удружење Нишлија из Чикага које је настало пре једне деценије, а након великог пожара у којем је Саборна црква у Нишу изгорела до темеља, октобра 2001. године. Нишлије из Чикага су на добровољној бази прикупили новац за обнову цркве и од тада до данас Удружење функционише бавећи се хуманитарним радом и акцијама на појединачном и институционалном нивоу.[/blockquote_left]

Свечаном уручивању донације присуствовали су поред др Славке Драшковић и Милоша Дедовића, др Светислав Врбић, директор одељења за онкологију Клиничког центра у Нишу, Растко Јанковић, саветник директорке Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, др Саша Живић, помоћник генералног директора болнице, проф др Слађана Филиповић, др Ана Цветановић и др Ивана Тешановић, сарадница из Српско – америчке привредне коморе.

У оквиру посете Нишу представници Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону одржали су састанак са градоначелником др Зораном Перишићем, Растко Јанковић, саветник директорке Канцеларије, који је раније иницирао идеју отварања Канцеларије за дијаспору у Нишу обишао је просторије будуће Канцеларије у центру Ниша и уверио се да ће договор бити реализован.

„Одлука о оснивању Нишке канцеларије за дијаспору је у међувремену потврђена у Скупштини града Ниша. Намера нам је да и у осталим градовима Србије доведемо до отварања Канцеларија по угледу на Ниш“, рекао је том приликом Растко Јанковић.

Check Also

Конкурс за суфинансирање пројеката за регион

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписује Конкурс за суфинансирање …