srlaten

Дијаспора за добру слику Србије

Дводневна Конференција медија и новинара из дијаспоре и региона, у организацији Удружења новинара Србије (УНС) и владине Канцеларије за дијаспору, одржана је у Прес центру у Београду, 24. и 25. октобра.

konferencija medija

Овогодишња Конференција била је посвећена улози дијаспоре у креирању имиџа Србије у свету, имиџ активизму, али и предстојећој стогодишњици Великог рата. Тема другог дана конференције била је професионализација онлине медија дијаспоре.

На отварању Конференције, директорка Канцеларије Владе Србије за дијаспору и Србе у региону др Славка Дрaшковић, рекла је да је дошло време да се мења слика Србије и српског народа.

„Позвали смо неке људе из дијаспоре и матице да поделе са вама добру енергију и ентузијазам деловања на пољу стварања добре слике Србије. Штампани медији све више губе трку у односу на електронске. Подаци из света говоре да на једног корисника штампаних медија иде 10 корисника интернета. Друга чињеница је величанствена пожртвованост неких од вас да се чује српски глас у свету. Та пожртвованост се огледа у личном улагању времена и новца. Зато су наше водеће теме везане за имиџ Србије и улогу медија дијаспоре и региона и онлајн медије и њихову професионализацију“, истакла је др Драшковић и поручила да се нада да ће скуп бити користан за умрежавање новинара из дијаспоре и повезивање са институцијама матице.

Она се освнула и на обележавање стогодишњице Првог светског рата и нагласила да треба одговорити јасно онима који желе да промене историју и начин на који је почео рат.

konferencija

Саветница за медије председника Србије Станислава Пак Станковић изјавила је да је дијаспора кључна за поправак имиџа Србије и да држава жели да унапреди односе с дијаспором.

„Србија рачуна на дијаспору када је реч о промени имиџа наше земље. Срби често имају лоше мишљење о свом народу, а често други о нама имају лепше мишљење. Комуникација државе и дијаспоре кључна је за успостављање међусобног поверења“, рекла је Пак.

Помоћник министра спољних послова Драган Момчиловић рекао је да Србија има велику дијаспору и да би јој требало помоћи.

„За дијаспору треба обезбедити да у земљи у којој живе имају иста права која имају и мањине у Србији. Такође, она жели исте услове које имају страни инвеститори који желе да улажу у Србију“, рекао је Момчиловић.

Првог дана одржани су панели о улози дијаспоре у креирању имиџа Србије, имиџ активизму дијаспоре и Првом светском рату – порукама из матице.

У панели који је био посвећен Првом светском рату, односно порукама из матице које су упућене припадницима дијаспоре у вези улоге Србије у Великом рату, учествовали су Љиљана Смајловић, главни и одговорни уредник Политике, Милисав Паић, представник Министарства спољних послова,  Драгољуб Живојиновић из Српске академије наука и уметности, Миливоје Павловић, директор Института за савремену историју и други.

Други дан, 25. октобар, је посвећен Професионализацији онлајн медија дијаспоре, а  одржана је и Радионице Школе веб новинарства УНС-а у „Како извештавати за онлајн медије“, Павле Златић, главни уредник b92.net и „Фотографија на вебу“, Звездан Манчић из Центра за развој фотографије.

Конференцију је било могуће пратити преко веб ТВ-а Прес центра.

Снимак свих говорника налази се на видео каналу Канцеларије за дијаспору.

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …