srЋирилицаlatLatinicaenEnglish
Почетна >>> Вести >>> Драгану Јаковљевићу награда Драгиша Кашиковић за новинарство

Драгану Јаковљевићу награда Драгиша Кашиковић за новинарство

Извор: Српске недељне новине

Главни и одговорни уредник „Српских недељних новина“ из Будимпеште Драган Јаковљевић, добитник је годишње награде коју традиционално додељује Издавачка кућа „Српска реч“ из Београда, „за највише домете остварене у области журналистике“.

dragisakasikovic2014

 

У саопштењу ове реномиране издвачке куће каже се да је Јаковљевићу признање „Драгиша Кашиковић“ додељено за вишегодишњи уреднички, новинарски, публицистички и књижевни рад, пре свега у листу Самоуправе Срба у Мађарској, као и за прилоге које је објављивао у другим електронским и штампаним медијима у Србији и иностранству (РТС, Б 92, Политика, Наша реч, Светлост…), као и за веома запажене књиге поезије, прозе и есеја. Наводи се, такође, да је Јаковљевић као главни уредник „Српских недељних новина“ доказао да мањинско гласило може да буде веома утицајно, респектабилно, читано, поучно, садржајно, разноврсно, информативно, едукативно, забавно, објективно и правовремено.

„Уреднички коментари Драгана Јаковљевића су фокусирани на најважније теме за српску заједницу у Мађарској, односе између Србије и Мађарске, збивања у матичној земљи, као и питања која су од значаја за европски континент. Јаковљевићеве колумне су много више од журналистике у седмичнику и остају трајни и поуздани сведоци о животу Срба у Мађарској“, истакнуто је у образложењу награде.

Признање носи име по Драгиши Кашиковићу, сатиричару, писцу, публицисти, сликару, преводиоцу, новинару и уреднику, који је живео и стварао у емиграцији, у Чикагу. Кашиковић је као политички емигрант 1957. године дошао у САД, где је завршио факултет и перфектно овладао енглеским, немачким и француским језиком. Покренуо и књижевни часопис „Данас“, као и сатирични „Чичак“. Поред осталих, Кашиковић је објавио књиге „Поручник Каваја“, „Дупљаци“ (драма) и „Партија те тужи, Партија ти суди“ (афоризми).

Међу досадашњим добитницима награде „Драгиша Кашиковић“ су академик Душан Ковачевић, драмски писац Биљана Србљановић, књижевник др Славомир Гвозденовић из Темишвара, редитељ Горан Марковић, књижевни критичар Љиљана Шоп, драмски писац Синиша Ковачевић, књижевница Милена Марковић, проф. др Ратко Божовић, књижевник Милован Витезовић, сатиричар Александар Баљак, драмски писац Стеван Копривица, проф. др Драшко Ређеп, колумниста „Данаса“ Драгољуб Дража Петровић и други значајни ствараоци из Србије и иностранства.

Награда која се састоји од плакете и новчаног износа, добитнику ће бити уручена у Удружењу књижевника Србије, Француска 7, 17. јуна, на годишњицу убиства новинара и публицисте Драгише Кашиковића.

Check Also

Србија ће подржавати српски народ у Црној Гори

извор: predsednik.rs Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се јавности, након сусрета са Његовом светошћу …