Novi portal SRBI.HR

Internet portal Srbi.hr novi je medijski projekat u okviru Odbora za informisanje Zajedničkog veća opština iz Vukovara, pored časopisa Izvor koji izlazi od 2006. godine i televizijske emisije „Hronika Slavonije, Baranje i zapadnog Srema“ koja se emituje na Radio-televiziji Vojvodine, satelitskom programu Radio-televizije Srbije i Radio-televiziji Republike Srpske.

Portal je pokrenut 2018. godine sa željom i ciljem da svi u Hrvatskoj, ali i izvan nje mogu da pročitaju kvalitetne i proverene vesti, informacije, reportaže i druge zapise o Srbima iz Hrvatske.

Na portalu će se nalaziti tekstovi o srpskoj kulturi, jeziku, tradiciji, istoriji, sa posebnim naglaskom na trenutnu situaciju i današnji život Srba od najurbanijih gradova do najzabačenijih sredina u kojima žive pripadnici srpske zajednice.

“Želja nam je da informacije koje plasiramo budu više od onoga što se o Srbima u Hrvatskoj može pročitati i saznati na stranicama drugih novina i portala, više od običnih agencijskih vesti, bez kopiranja i jednostavnog prenošenja onoga što o nama pišu drugi”, stoji na portalu.

„Cilj pokretanja portala je da brže plasiramo informacije o Srbima u Hrvatskoj“, rekao je Nikola Milojević, urednik Srbi.hr i ujedno i novinar dvomesečnika „Izvor“ i TV produkcije „Hronika Slavonije, Baranje i zapadnog Srema“.

„Prirodno je bilo da nakon časopisa i emisije, otvorimo i portal. Mi ćemo proizvoditi skoro sav sadržaj koji će biti plasiran. Nemamo dopisnike koji bi pokrili sve oblasti u Hrvatskoj, ali ovo je korak napred za informisanje Srba u Hrvatskoj“, kaže Milojević.

Nikola Milojević je 2015. godine bio jedan od polaznika prakse za novinare – priapadnike srpskih zajednica iz regiona koje je organizovalo Udruženje novinara Srbije (UNS) uz finansijsku podršku Ministarstva spoljnih poslova – Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Redakciju Srbi.hr čine novinari časopisa i emisije Odbora za informisanje ZVO – Jadranka Jaćimović-Ivan, Srđan Sekulić, Vaska Radulović, Zoran Popović, Stana Nemet, kao i zamenik urednika Slavko Bubalo.

Check Also

#HelpSerbia Account Balance

Through the Pay Pal account over 690 000 euros collected for flood relief. Ministry of Finance data concerning balance of dinar and foreign currency accounts for floodrelief are updated on the web site on daily basis.