srЋирилицаlatLatinicaenEnglish
Почетна >>> Вести >>> Изложба „Моје Јадовно“ у Норвешкој

Изложба „Моје Јадовно“ у Норвешкој

Извор: РТРС

„Злочине у усташком комплексу логора смрти Госпић – Јадовно – Паг, првом ликвидационом центру у НДХ, не смемо заборавити. Свест о томе морамо проширити у свим сегментима српског друштва, па тако и у дијаспори. Надамо се да ћемо у томе имати више институционалне подршке“, рекао је Басташић на отварању изложбе „Моје Јадовно“ у главном граду Норвешке.

oslo-izlozba-40

Након отварања изложбе, Басташић и секретар Удружења „Јадовно 1941.“ Предраг Лозо одржали су предавање о тематици геноцида над српским народом у НДХ.

„Свест појединца је суштина културе сјећања и успомене на жртве, и на томе свакодневно радимо“, напоменуо је Лозо на предавању у просторијама препуног парохијског дома Српске црквене православне општине „Свети Василије Острошки“ у Ослу.

Осим бројних гостију и представника српске дијаспоре у Норвешкој, предавању су присуствовали и секретар Црквеног одбора у Ослу Бојан Ракоњац и свештеник ове парохије јереј Горан Босић, речено је Срни у Удружењу „Јадовно 1941.“.

oslo-izlozba-17

Удружење грађана „Јадовно 1941.“ из Бањалуке, уз помоћ добротвора из Норвешке, организовало је изложбу „Моје Јадовно“ у Ослу. Изложба је до сада постављена у десетак градова Република Српске и Србије, као и у Њујорку, Лестеру и Лондону.

У Норвешкој живи значајан број Срба пореклом из Српске, Србије и земаља насталих распадом бивше СФРЈ. Посетиоци изложбе „Моје Јадовно“ у Ослу имали су прилику да упознају обичне животне приче које сведоче о страдању.

У комплексу логора смрти Јадовно, према до сада прикупљеним подацима, који нису коначни, на најбруталнији начин убијене су 40.123 жртве, углавном Срби.

Check Also

Обележен Дан Републике Српске у Чикагу

У српском Саборном храму Христовог васкрсења у Чикагу, у суботу 11. јануара 2020. године, обележен …