Home >>> Vesti >>> Matica >>> Konkursi Ministartva kulture za Srbe u inostranstvu

Konkursi Ministartva kulture za Srbe u inostranstvu

Ministarstvo kulture i informisanja raspisalo je Konkurs za projekte u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu za 2015. godinu,  Konkurs za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog informisanja pripadnika srpskog naroda u zemljama regiona  u 2015. godini , kao i Konkurs za a sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu  u 2015. godini.

Konkurs iz oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu

Predmet Konkursa je finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturne delatnosti Srba u inostranstvu. Opšti cilj konkursa je: podsticanje i prezentacija kulturnog stvaralaštva pripadnika srpskog naroda u inostranstvu i očuvanje njihovog kulturnog identiteta. Konkurs za navedenu oblast biće otvoren do 31. marta 2015. godine.

Na konkursu iz oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu biće podržani projekti koji se odnose na očuvanje kulturnog identiteta Srba u inostranstvu, jačanje kapaciteta, umrežavanje i profesionalizacija rada pojedinaca, ustanova i organizacija Srba u inostranstvu, uključenost dece i mladih i multukulturalnost. Biće podržani projekti iz sledećih oblasti: vizuelne umetnosti, scensko stvaralaštvo, književnost i izdavaštvo, umetnička muzika, izvorno, narodno i amatersko stvaralaštvo, kulturna delatnost za decu i mlade i naučna istraživačka i edukativna delatnost u kulturi. Više informacija i formulare možete preuzeti OVDE

Konkurs iz oblasti javnog informisanja Srba u regionu

Odlukom ministra kulture i inforamisanja br. 451-04-4/2015-04 od 19. 01. 2015. godine, sredstva u iznosu od 18.000.000,00 dinara,  namenjena su za Konkurs za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog informisanja pripadnika srpskog naroda u zemljama regiona.

Namena konkursa je sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja koji doprinose istinitom, nepristrasnom, pravovremenom i potpunom informisanju na maternjem jeziku pripadnika srpskog naroda koji žive u zemljama regiona, i to: Mađarskoj, Hrvatskoj, Rumuniji, Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Sloveniji; očuvanju srpskog jezika, nacionalnog i kulturnog identiteta. Konkurs je otvoren od 2. februara do 3. marta 2015. godine. Više informacija i formulare za prijavu možete preuzeti OVDE.

Konkurs za projekte u oblasti prevođenja

Predmet konkursa je  sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti na strane jezike. Opšti cilj konkursa je: podsticanje prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti na strane jezike.

Na konkurs u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti na strane jezike može se aplicirati iz sledećih književnih oblasti: poezija, proza, drama, književnost za decu (izuzimajući slikovnice i udzbenike), antologije i tematski izbori i teorijska dela iz oblasti kulture i umetnosti namenjena široj čitalačkoj publici. Prioritet za podršku prevodima na strane jezike će biti dat delima srpske književnosti  koja su osvojila ili su bila u najužem izboru za relevantne domaće književne nagrade (NIN-ova, nagrade «Ivo Andrić», «Miloš Crnjanski», «Meša Selimović», «Isidora Sekulić» i dr).

Posebna pažnja biće posvećena prevodima na kineski jezik i ruski jezik, s obzirom da će Republika Srbija učestvovati na sajmovima knjiga u Pekingu i Moskvi. Konkurs je otvoren od  02.02.2015. do 31.03.2015. godine. Više informacija i formulare možete preuzeti OVDE.

Check Also

Dogovoreno ovogodišnje održavanje Krosa RTS-a

Izvor: Kros RTS-a Država zdušno podržava Kros RTS-a, i sve njegove obrazovne i sportske segmente. …