Home >>> Vesti >>> Dijaspora Srbije >>> Bob Kar: Ublažavanje viznog režima

Bob Kar: Ublažavanje viznog režima

Izvor- RTS

Srpska zajednica u Australiji je velika, a trgovinski odnosi dve zemlje su, ipak, zanemarljivi, rekao je Bob Kar, ministar spoljnih poslova Australije. Odnosi dve zemlje, uprkos izazovima, idu nabolje, kaže Kar i najavljuje ublažavanje viznog režima sa Srbijom.

Ministar spoljnih poslova Australije Bob Kar, u ekskluzivnom razgovoru sa Draganom Caranom za Medijsku mrežu srpske dijaspore, ne krije zadovoljstvo što će Australija naredne dve godine imati mesto u Savetu bezbednosti Ujedninjenih nacija. Tu odluku im je nedavno saopštio upravo Srbin, Vuk Jeremić, predsedavajući Ujedinjenih nacija.

Bob Kar u razgovoru sa Draganom Caranom ( Izvor – RTS )

„Lepo je znati da toliko mnogo zemalja u svetu smatra Australiju pouzdanim partnerom. To je veliko priznanje Australiji“.

Vrlo važan faktor je naš multikulturalizam, objašnjava Kar i dodaje da „Srbi koji su došli u Australiju, tamo podižu porodice, rade teško, unapređuju sebe i Australiju, žele da vide da Australija ide napred, jer su toliko investirali u sebe i tu zemlju. „Njima je, siguran sam, drago da vide koliko i druge zemlje poštuju Australiju, a time i sve njih. Srbi vole Australiju i žele da je i drugi vole, da zemlja napreduje“, kaže Bob Kar.

Ocenjujući odnose Srbije i Australije, Bor Kar je rekao da idu nabolje, ali da se pred dvema zemljama nalaze brojni izazovi. Kar ističe da velikih investicija i stabilne trgovine nema, pre svega zbog velike razdaljine.

Ugovori o socijalnom osiguranju i za srpsku zajednicu

„Moramo mnogo da radimo na razvoju odnosa. Početkom ove godine ovde je boravio tadašnji zamenik, a sada predsednik Vlade Srbije. Ja, nažalost, nisam bio tada ministar, pa se nismo sreli, ali to jeste put za uspostavljanje čvršćih odnosa – međusobne posete. Mislim da neke poslovne aktivnosti, naročito srpske zajednice ovde, kao, na primer, prerada i prečišćavanje vode, mogu da naprave pozitivnu razliku“, kaže Kar i optimistički najavljuje jačanje odnosa dve zemlje.

„Mi ovde imamo veliku srpsku zajednicu, a trgovinski odnosi su nam zanemarljivi. Verujem, kako se svetska ekonomija oporavlja, kako srpska ekonomija raste i postaje čvršća i stabilnija, mislim da će i, prirodno, doći do mnogo ozbiljnijih i čvršćih odnosa“, kaže Bob Kar.

Australija ima ugovore o socijalnom osiguranju sa svim zemljama bivše Jugoslavije, osim sa Srbijom. Srpska zajednica u Australiji očekuje da takav ugovor uskoro postane realnost.

„Iako su to tehničke stvari, znam koliko su važne za srpsku zajednicu. Moja koleginica, ministar za porodicu u Vladi Australije, zadužena je sa svojim ministarstvom za rešavanje tih pitanja. Naši prioriteti su, za sada, ugovori sa Estonijom, Kanadom, Indijom i Novim Zelandom. Siguran sam da ćemo uskoro imati ugovor o socijalnom osiguranju i sa Srbijom“, rekao je Bob Kar na temu ugovora o socijalnom osiguranju sa Srbijom.

Lakše do australijske vize

O ublažavanju viznog režima sa Srbijom, temi koja se nalazi u samom vrhu interesovanja Srba na Petom kontinentu, Kar je rekao da će se lično založiti da se to pitanje intenzivira.

„Tražiću od mog ministarstva da radi više na tom pitanju, zajedno sa Ministarstvom za imigraciju. Siguran sam da možemo da učinimo lakši put građanima Srbije da dobiju Australijsku vizu i doputuju u našu zemlju. Obećavam, javno, da ćemo sve učiniti, i obavezujem se da Vas o tome obavestim“, izjavio je Bob Kar.

Srbi treba da budu ponosni na svoju kulturu i civilizaciju, istakao je Kar u toku razgovora za Medijsku mrežu srpske dijaspore.

„Za neke zemlje, poput Srbije i Australije, teško je da privuku pažnju ostalog dela sveta. Srbi čitavog sveta, naravno i Srbi koji žive kao lojalni građani Australije, treba da su ponosni na svoju kulturu, civilizaciju, bogato nasleđe prošlosti. Srbija nikada nije bila zla, Srbi nikada nisu bili zli, i ne sme se tako misliti o Srbiji i Srbima. Srbi su u prošlosti spasli civilizaciju čitavog sveta. To je veliki centar kulture i znanja. Prelepi manastiri, srpska pravoslavna crkva, sve je to važno za čitavu Evropu, ali i za opštu humanu civilizaciju ostalog dela sveta. To je zaostavština, zbog koje svaki stanovnik Australije, koji u sebi ima i kap srpske krvi, mora da bude ponosan“, zaključio je ministar spoljnih poslova Australije Bob Kar.

Check Also

Pažnja: lažni sajt za glasače u inostranstvu

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije saopštilo je da nijedan državni organ …