Home >>> Aktuelno >>> Dačić boravio u Temišvaru

Dačić boravio u Temišvaru

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić boravio je 09. oktobra 2018. godine u Temišvaru, gde je učestvovao na međunarodnoj konferenciji pod nazivom „Bezbednosni izazovi na Balkanu“, koju su organizovale NVO „Novi strategijski centar“ iz Bukurešta i Zapadni univerzitet u Temišvaru. 

Takođe, ministar Dačić imao je, na marginama Konferencije, i odvojeni sastanak sa šefom diplomatije Rumunije Teodorom Maleškanuom koji je bio veoma važan jer su razmotrene sve teme od značaja za bilateralnu saradnju.

Konstatovano je da su odnosi između dve zemlje tradicionalno dobri i prijateljski i da predstavljaju model dobrosusedstva u regionu. Rumunija spada među pet članica EU, odnosno četiri članice NATO-a koje nisu priznale JPNK, što predstavlja činjenicu od posebnog značaja za Republiku Srbiju.

Sagovornici su konstatovali da je bilateralna ekonomska saradnja između Srbije i Rumunije u usponu, a robna razmena, kao najznačajniji segment ekonomskih odnosa, u kontinuiranom je porastu.

Susret dvojice ministara bio je veoma dobra prilika za dijalog o brojnim pitanjima čija realizacija predstoji u neposrednoj budućnosti i sasvim sigurno je dao veoma značajan impuls dobrim odnosima dveju zemalja, neposredno utičući na njegov uspešan tok i realizaciju kao i konkretne dogovore i potencijalne zajedničke projekte koji će u narednom periodu proizići.

Tokom boravka u Temišvaru, šef srpske diplomatije se sastao sa predstavnicima srpske zajednice u Rumuniji među kojima sa predsednikom Saveza Srba u Rumuniji Ognjanom Krstićem, poslanikom u Parlamentu Rumunije Slavoljubom Adnađom, kao i vladikom Lukijanom, episkopom budimskim i administratorom temišvarskim.

Check Also

Raspisan konkurs Fonda za mlade talente za studije u inostranstvu

Izvor: Ministarstvo omladine i sporta Ministarstvo omladine i sporta sa zadovoljstvom saopštava da je 28. …