Home >>> Aktuelno >>> Dani preobraženja Srba u Rumuniji

Dani preobraženja Srba u Rumuniji

„Dani preobraženja Srba u Rumuniji“ u Temišvaru, Staroj Moldovi i manastiru Bazjaš u periodu ove godine održani su  od 17. do 19. avgusta, u organizaciji Saveza Srba Rumunije pod podrškom Generalnog konzulata Republike Srbije u Temišvaru. Ovogodišnji dobitnik „Velike bazjaške povelje“ za doprinos srpskom pesništvu je pesnik Stevan Tontić.

„Dani preobraženja Srba u Rumuniji“ je značajna književna manifestacija srpskog rasejanja koju Savez Srba Rumunije u saradnji sa Generalnim konzulatom Republike Srbije tradicionalno organizuje. Manifestaciju su podržali Departman za međuetničke odnose Vlade Rumunije i Grad Vršac.

Cilj manifestacije je negovanje srpskog jezika i očuvanje savremenog srpskog književnog izraza u rasejanju, a ove godine su učestvovali pisci iz R. Srbije, Rumunije, BiH, R. Slovenije, Francuske republike, Mađarske i SR Nemačke.

Manifestacija je svečano otvorena 17. avgusta o.g. u 11 sati konferencijom za medije u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Temišvaru, na kojoj su se prisutnima obratili Vladan Tadić, generalni konzul Republike Srbije u Temišvaru, Njegovo preosveštenstvo g. Lukijan, Episkom budimski i administrator temišvarski, Nikolina Milatović Popović, v.d. pomoćnika direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova, Slavoljub Gvozdenović, počasni predsednik Saveza Srba Rumunije, Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, Robert Šerban, potpredsednik Temišvarske podružnice Udruženja književnika Rumunije i pesnik Stevan Tontić, ovogodišnji dobitnik „Velike bazjaške povelje“ za doprinos srpskom pesništvu širom matice i rasejanja.

Nakon Županije Timiš, književni i kulturni program „Dani preobraženja Srba u Rumuniji“ je nastavljen u Županiji Karaš-Severin, Dunavskoj klisuri i Poljadiji, u kojima živi srpsko stanovništvo (Stara Moldova, Belobreška, manastiri Bazjaš, manastir Zlatica). „Velika bazjaška povelja“ je dodeljena srpskom pesniku Stevanu Tontiću, nakon večernje liturgije 18. septembra u manastiru Bazjaš, koji je prema narodnom predanju pre osam vekova osnovao Sveti Sava, a smatra se jednim od izvora srpske duhovnosti. U okviru manifestacije pripremljeno je više književnih i kulturnih programa, među kojima i  okrugli sto o antologiji „Otkrivanje Srba u Rumuniji“, kao i  tri međunarodne večeri poezije od kojih je jedna održana u srpskoj pravoslavnoj crkvi u Belobreški.

Check Also

Vidovdanska akademija u Temišvaru

Na letnjoj pozornici Kulturnog centra Saveza Srba u Temišvaru, 27. juna, uz obavezu poštovanja svih …