Home >>> Aktuelno >>> Dani Srbije i srpske kulture u Parizu 2017.

Dani Srbije i srpske kulture u Parizu 2017.

Manifestacija „Dani Srbije i srpske kulture“ održava se petnaesti put u Parizu, u organizaciji Saveza Srba Francuske i Asocijacije Balkna Omnibus, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja republike Srbije i Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije – Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.


Manifestacija je otvorena u Kulturnom centru Srbije u Parizu, kulturno umetničkim programom i prezentacijom Srbije kroz turističke ponude i izložbom rukotvorina. Prisutne goste pozdravila je konzul Srbije Nina Veličković, a manifestaciju je svečano otvorio predsednik Saveza Romeo Milošević. Voditeljski par Katarina Hršum i glumac Mikica Petronijević podsetili su prisutne na dosadašnju saradnju sa institucijama i pojedincima koji su doprineli da manifestacija traje  već petnaest godina. Madam Piano i njen Etno sastav, kao i Etno kvintet Petra Gojkovića održali su mini koncerte.

Drugog dana manifestacije, zahvaljujući izuzetnoj saradnji Saveza sa Francuskim institucijama u sali regiona Il d Frans obeležen je Vidovdan. Madam Valeri Pekres, predsednik regiona  otvorila je drugo veče manifestacije a nakon nje na svečanoj bini skup su pozdravili Patrik Karam, vice predsednik Il d Fransa, ambasador Darko Tanasković, Dijana Ivančić, ministar savetnik, admiral Henri Lakai i Romeo Milošević, predsednik Saveza Srba Francuske. Prikazan je dokumentarni film „Od Nemanjića do danas“ i etno grupu Madam Piano koja je održala koncert na temu Srpska melodika i tradicija. Priređen je program srpskih igara, koje su izveli KUD Mladost i KUD Abrašević. Održana je revija modne kuće „Mona“.
Trećeg dana manifestacije u sali „Grand Reks“ prikazan je film o Kosovu, Hrišćanstvo u opasnosti. Uz mnoge naučnike i istoričare koji su govorili u filmu u sali ove prestižne kuće, uvodnu besedu dali su protagonisti filma režiser Edi Viken, Nikola Milošević kao i ambasador Darko Tanasković, Patrik Karam, i Romeo Milošević. U petak 23 juna  u galeriji Gligo Art održana je izložba fotografija mladog autora Marka Gojkovića.

Komemoracija na grobljy Tije obavljena je u subotu 24 juna u 12č. Opelo je držao Prota Nikola u ime parohije Sveti Sava, a vence su položili ataše za vojsku pukovnik Miroslav Nikolić, konzulka Nina Veličković, počasni predsednik Saveza Srba Milisav Aleksić, Vlada Vuk Stefanović ,predsednik udruženja potomaka Kralj Petar prvi i Stana Bilbija.

U svečanoj sali Kulturnog centra Srbije izvedena je muzička poema „Cigani se vraćaju sa neba“ autora Vlastimira Stanisavljevića Šarkamenca.

Održane su dve pozorišne predstave uz muzički program talenata iz škole Jelena Anžujska. Prva predstava o Milutinu, a zatim „KAD JE NUŠIĆ BIO MALI“ izvedena je u crkvi Sveta Petka na Bondiju. Uz blagoslov prote Željka izvedene su dve mono drame u prostoru među freskama i ikonama.Prikupljena je i humanitarna pomoć za decu ometenu u razvoju.

Check Also

Saradnjom povezati opštinu Biskupija sa Republikom Srbijom

Извор: srbi.hr Секретар Покрајинске владе Војводине Огњен Бјелић, посетио је општину Бискупија те са домаћинима …