Home >>> Aktuelno >>> Doprinos obogaćivanju biblioteka u Rijeci i Trstu

Doprinos obogaćivanju biblioteka u Rijeci i Trstu

Predstavnici Uprave za saradnju s dijaporom i Srbima u regionu, Udruženja izdavača i knjižara Srije i Narodne biblioteke Srbije, posetili su Rijeku i Trst 28. juna u sklopu realizacije projekata obogaćivanja knjiških fondova biblioteka srpskih organizacija u regionu i dijaspori.

Darivanje knjiga je sprovedeno zahvaljujući projektu koji finansira Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, uz podršku državnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Ivice Tončeva, a realizuje Udruženje izdavača i knjižara Srbije uz podršku Narodne biblioteke Srbije. Biblioteke SKD „Prosvjeta“ iz Rijeke i Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu su postale bogatije za značajna domaća izdanja, što će uticati i na pridobijanje novih članova.

Projekti obogaćivanja knjiških fondova biblioteka srpskih organizacija u regionu i dijaspori, uspešno se realizuju od 2013. godine. Cilj ovih projekata je da se obogaćivanjem knjiških fondova biblioteka organizacija Srba u regionu i dijasporu omogući i podstakne značajnije korišćenje srpskog jezika i pisma radi očuvanja nacionalnog kulturnog identiteta i jačanja veza sa maticom. Na ovaj način je omogućeno značajnije povećanje dostupnog fonda, kao i veća pozajmica novih knjiga od strane članova biblioteka, kao i međubibliotečka pozajamica, što ima dugotrajne pozitivne efekte na rad biblioteka.

Predstavnici Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu, zajedno sa Milanom Trpkovićem (UIKS), Vladimirom Koturovićem (Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu) i Ivanom Nikolić (Narodna biblioteka Srbije)

Check Also

Deca iz Pakraca i Lipika u poseti Banjаluci

Izvor: Grad Banjaluka Zamenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidzić, upriličio je 10. novembra 2018. godine prijem …