Home >>> Aktuelno >>> ,,Dučiću za sećanje“ u Herceg Novom

,,Dučiću za sećanje“ u Herceg Novom

U dvorani „Park“ u Herceg Novom u četvrtak 06. decembra 2018. godine, održano je književno veče posvećeno Jovanu Dučiću, u organizaciji Srpskog prosvetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“. 

O Jovanu Dučiću kao književniku, pesniku i diplomati govorili su profesori srpskog jezika i književnosti Milun Đurđevac, Branka Banićević, Vinka Perišić Šarenac, kao i profesorica istorije Maja Žarić.

Obraćajući se prisutnima profesori su istakli da se književno veče organizuje u znak sećanja na 75 godišnjicu od smrti Jovana Dučića. Govoreći o životnom putu Jovana Dučića kao književnika i kao diplomate istaknuto je da je Dučić  bio jedan od najomiljenijih pesnika srpskog modernizma sa prostora bivše Jugoslavije, koji je imao dugotrajnu i zapaženu diplomatsku karijeru. Kako je naglašeno i nakon 75 godina, umetničko stvaralaštvo Jovana Dučića se i dalje publikuje i čita istim intenzitetom, što pokazuje posebnu i snažnu dimenziju Dučićevog književnog stvaralaštva, kao i njegov uticaj na razvoj moderne srpske književnosti i poezije. Ispred Generalnog konzulata manifestaciji je prisustvovao konzul žeran Z. Dojčinović.

Članovi SPKD „Prosvjeta“ su u svom obraćanju posebno istakli zahvalnost Upravi za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, koja je putem konkursa sufinansirala književne večeri u 2018. godini a koje SPKD „Prosvjeta“ priređuje u Herceg Novom.

 

Check Also

Dogovoreno ovogodišnje održavanje Krosa RTS-a

Izvor: Kros RTS-a Država zdušno podržava Kros RTS-a, i sve njegove obrazovne i sportske segmente. …