Incidenti u Hrvatskoj

Incidenti u Hrvatskoj u 2015. godini

4.05.2015. Nepoznati počinilac je na Parohijskom domu Srpske pravoslavne crkve u Vinkovcima sprejom ispisao grafit „Smrt četnicima“. Nakon što je paroh vinkovački Predrag Azap obavestio policiju, napravljen je uviđa.

13.03.2015. Nepoznati počinioci su u noći sa petka na subotu (13-14.03.2015.) oskrnavili Spomen obeležje sa imenima meštana, stradalih tokom ratne 1991. godine u selu Karadzićevo na području opštine Markušica.

14 – 15. 02. napad na Saborni hram Svetog Nikolaja u Karlovcu. (Obijanjem bočnih vrata na hramu pričinjena jematerijalna šteta, a nepoznati vandali su u unutrašnjosti hrama  oskrnavili oltar, bogoslužbene predmete i knjige. Od crkvenog inventara iz hrama su odneseni svi krstovi, polomljene ripide i oštećen pribor za krštenje.

Incidenti u Hrvatskoj u 2014. godini

27. – 28. 09. napad na spomen kosturnicu žrtvama ustaškog pokolja i obližnju pravoslavnu crkvu u Veljunu na Kordunu.

23.09. Nakon što je u popodnevnim časovima psotavljena nova tabla na zgradu Vukovarsko – sremske policije u Vukovaru, u večernjim časovima je i ta tabla skinuta.

23.09. Pripadnici Štaba z a odbranu Vukovara skinuli su sve dvojezične table u ovom gradu. Prvo su dve osobe razbile tablu na zgradi Policijske stanice, a potom su skinute sve ostale dvojezične table u Vukovaru (ukupno 14 tabli). Uhapšeno je pet osoba koje su puštene nakon informativnog razgovora.

02.09. Neustavno i nezakonito prekrivanje“ ćiriličnih natpisa“ na dve table u Vukovaru kojim je obeležena godišnjica kampanje protiv ćiriličnih natpisa u ovom gradu. Štab za odbranu hrvatskog Vukovara – Tomislav Josić prekrio je ćirilične delove natpisa sa hrvatskom zastavom.

13.07. oskrnavljeno i pokradena spomen kosturnica žrtvama ustaškog pokolja iz 1941. u Veljunu, na Kordunu – ukradeno 13 bronzanih  ploča sa imenima ubijenih Srba

13.06.  Nepoznati počinilac je sa pročelja zgrade u ulici Vladimira Nazora u Vukovaru ukrao tablu sa dvojezičnim ćirilično – latiničnim natpisom.

11.05.  Na zgradi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje razbijena je latično-ćirilična tabla od strane nepoznatog počinioca.

26.04. U vukovarskom kafiću ,,Džoker“ grupa mladića hrvatske nacionalnosti, navijača ,,Cibone“ i ,,Cedevite“ pretukla je nekoliko mladića srpske nacionalnosti.

08.04. Preko društvene mreže Fejsbuk upućen je javni poziv na bojkot srpskih proizvoda u Vukovaru i srpskih privrednika i prodavnica.

24.03 noć na 25.03. Polupano više dvojezičnih ploča u Vukovaru. Ovaj put na meti nepoznatih vandala bile su table postavljene na zgradu Kancelarije državne uprave Vukovarsko – sremske županije, na Prekršajnom, Opštinskom i Županijskom sudu postavljene na zgradi Palate pravde.

16.03. noć na 17.03. sa zgrade Opštine Borovo ukradena je zastava srpske nacionalne manjine (srpska trobojka bez grba) i koplje. Policija je pronašla koplje i vratila ga opštini-

16.03.  noć na 17.03. U Đakovu na fasadi kuće, kafe baru i betonskoj kocki u Đakovu crnim sprejem ispisano je „U“ sa kukastim krstom.

14 – 16.03. Na trafostanici u Vukovaru u ulici fra Grge Čevapovića crnim sprejem ispisani su grafiti: „Ubij Srbina“

14.03. Dve dvojezične table na zgradi Državne uprave u Vukovaru razbio je 47-godišnjak iz Vrbovca koji je potom priveden.

21.02. Na zgradi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Vukovaru ponovo je razbijena dvojezična, ćirilično-latinična tabla, a policija traga za nepoznatim počiniocem.

16.02. U vukovarskoj četvrti Borovo naselje u ulici 12 redarstvenika zlatnim sprejem ispisan je grafit „Srbe na vrbe“.

11.02. Poslanica u Evropskom parlamentu i predsednica Hrvatske stranke prava dr Ante Starčević Ruža Tomašić učestvovala je u Australiji na tribini u Domu Australsko-hrvatskog društva, gde je govorila ispred fotografija Ante Pavelića, Alojzija Stepinca, Franje Tuđmana i Ante Starčevića.

08.02. Razbijena dvojezična tabla na zgradi Policijske postaje u Vukovaru, četvrti put.

29.01. Razbijena dvojezična tabla na zgradi Policijske postaje u Vukovaru.

28.01. Ispisani grafiti ,,Za dom spremni“, ,,NDH“ i ,,U“ u vukovarsko-sremskoj županiji na dve stambene zgrade i na zgradama Hrvatske pošte i Doma umirovljenika.

23.01. Predsednik Hrvatske stranke prava Daniel Srb zatražio je od hrvatskog državnog vrha da se prema Srbiji, nakon što je otvorila pristupne pregovore sa EU, postave tako da joj pripreme pakao postavljanjem zahteva oko kojih ne sme biti popuštanja (izvor agencija Hina).

22.01. Oštećene su tri table sa ćiriličnim natpisima u Vukovaru a jedna je ukradena. Oštećene su ploče na zgradi Carinske uprave i Hrvatskog zavoda za penzijsko osiguranje i na sedištu Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS).

15.01. – Ruža Tomašić, poslanik u Evropskom parlamentu i predsednica desno orijentisane Hrvatske stranke prava dr Ante Starčević, izjavila je na sednici Evropskog parlamenta u Strazburu da Srbija mora da se reši četnika, jer oni žele veliku Srbiju.

07.01. – U Splitu oštećen automobil beogradskih registarskih tablica čiji je vlasnik penzionisani oficir hrvatskog ratnog vazduhoplovstva, rođeni splićanin. Ukradena je prednja registarska tabla, polomljena oba retrovizora i na haubi ispisani ustaški ,,U“ i krst.

06.01. – Ploča sa ćiriličnim natpisom na zgradi Vijeća srpske nacionalne manjine u Puli išarana je sprejom na Badnji dan.

05.01. – Skinuto 6 dvojezičnih ploča u Vukovaru –  na Županijskom sudu, Županijskom državnom tužilištvu, Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, Opštinskom državnom tužilaštvu, Prekršajnom i Opštinskom sudu.

03.01.- 05.01. – U periodu između 3. i 5. januara oskrnavljeno je srpsko pravoslavno groblje u Čepinu kod Osijeka.

Incidenti u Hrvatskoj u 2013. godini

30.12. – Grupa koja nosi naziv ,,Peticija za streljanje Željka Jovanovića-Jove“ pretila je na fejsbuku ministru obrazovanja RH na nacionalnoj osnovi i pozivala na njegovu likvidaciju.

19./20.12.2013. – Vukovar – skinuta dvojezična tabla sa ćiriličnim natpisom sa zgrade Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (treća tabla koja je skinuta sa HZZ)

19./20.12.2013. – Vinkovačko neselje Mirkovci – razbijena dvojezična tabla na zgradi Osnovne škole „Nikola Tesla“

14. 12. –  crvenim lak sprejom isprskane tri latinično-ćirilične table u Vukovaru na  Županijskom i Opštinskom državnom tužilaštvu, kao i ploča na Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje.

06.12. – Miloradu Pupovcu, potpredsedniku Samostalne demokratske srpske stranke u hrvatskom Saboru, upućene pretnje smrću.

03.12.- Katolička crkva je direktno i bez skrivanja preuzela logističku ulogu u prikupljanju potpisa za referendum o ukidanju ćirilice. Oko dve stotine sakralnih objekata služe kao mesta za potpisivanje o referendumu u operaciji zvanoj ,, Ne ćirilici“.

01.12. Navijači Dinama i Hajduka skandirali zajedno ustaški pozdrav ,,Za dom spremni“ u derbiju hrvatskog prvenstva.

24.11. – Na utakmici u Splitu opet ustaško skandiranje ,, Za dom spremni“ i ,,Ajmo, ajmo, ustaše“ i ,, U boj, u boj“.

19.11. -Josip Šimunjić posle fudbalske utakmice protiv Islanda nakon koje se Hrvatska plasirala na Svetsko prvenstvo pozdravio publiku ustaškim pozdravom ,,Za dom“. Publika mu odgovorila ,,Sremni“.

19.11. -U Trpinji na zgradi opštine polupane table i ukradena srpska zastava.

18.11.- U Negoslavcima na zgradi zadruge ispisan grafit ,,Srbe na vrbe“.

17.11.-U Petrovcima na crkvi ispisano ustaško ,,U“ i ,,Vukovar mesto posebnog pijeteta“.

08.10.-Skinuta tabla sa zgrade ,,Prosvjete“ u Zagrebu.

13. 09. – Uništen spomenik srpskim žrtvama u Golubiću kod Knina.

04. 09. – Bačena eksplozivna naprava u Veće srpske nacionalne manjine grada Splita

02. 09. – Postavljene dvojezične table, pa nasilno skinute.

15. – 25. 08. – Košarkaško prvenstvo za košarkašice do 18 godina. Hrvatski navijači dolazili na utakmice srpskih košarkašica, policija sprečavala međusobni obračun dve grupe navijača.

05. 08.- Obeležavanje Oluje ; Ante Kotormanović: „Oluja je čista kao suza“

30.07. – pretučen srpski povratnik Milenko Obradović u Voćinu.

18.07.-Treći put uništena spomen ploča na Pagu za ubijene u ustaškom logoru Jadovno

11.07. – Hapšenje i podizanje optužnica protiv 15 meštana Trpinje, iako je devet od njih ostalo da živi ovde i 16 godina nakon mirne reintegracije i nisu se nalazili na spisku od 1.500 osumnjičenih imena koje je nedavno od Hrvatske dobilo ministarstvo pravde Republike Srbije.

05.07. – Kaznena prijava protiv Vojislava Stanimirovića podnesena Državnom tužilaštvu u Osijeku.

25.06. – Na konferenciji u Vukovaru najavljena kaznena prijava protiv predsednika Samostalne demokratske srpske stranke Vojislava Stanimirovića za kazneno delo protiv čovečnosti i međunarodnog prava. Prijavu će podneti istoričar Josip Jurčević, novinarka Karolina Vidović Krišto i advokat Zvonimir Hodak. Kako je rečeno na konferenciji, postoji još 5.000 aboliranih ratnih zločinaca.

11.06. – Nepoznati počinioci devastirali spomenik žrtvama rata u Borovu ispisujući sprejom na njega simbole Nezavisne Države Hrvatske.

07.06. – Na naslovnoj strani časopisa „Vojna povijest“ našao se Jure Francetić, a u samim novinama nije bilo ni pomena o zločinima njegove Crne legije. Inače, ministarstvo obrazovanja ovaj časopis preporučuje za korištenje u nastavi istorije u osnovnim i srednjim školama.

29.05. – Ekstremno nacionalistički internet portal „dnevno.hr“ krenuo u kampanju protiv novoizabranog sisačko-moslavačkog dožupana Bogdana Rkmana objavivši njegove tekstove iz ratnog perioda kada je radio kao novinar. Nakon ovog članka objavljeno je još nekoliko tekstova koji Rkmana osuđuju jer se u vreme rata nalazio na „pogrešnoj“ strani linije pa makar i kao izveštač.

28.05. – Pred drugi krug lokalnih izbora, kada se birao gradonačelnik Vukovara, Stožer za odbranu hrvatskog Vukovara štampao je i delio građanima propagandne letke pune mržnje, laži i netrpeljivosti u kojima je pisalo: „Nakon uvođenja dvojezičnog pisma usledilo bi iseljavanje hrvatskog življa i mladih iz grada, naročito stradalnika iz Domovinskog rata. Oni koji bi je uveli stvorili bi i službeno Vukovar sedištem Srpskog Veća opština. Moguća je politička autonomija, što povlači za sobom i moguće odcepljenje od Hrvatske i pripajanje Srbiji.“

22.05. – Pripadnici navijačke grupe Torcida u Krnjaku nedaleko od Karlovca razvalili vrata na opštinskoj zgradi kako bi se popeli na prvi sprat i kroz većnicu došli do prozora i skinuli zastavu srpske nacionalne manjine koja je tu bila istaknuta uz hrvatsku zastavu.

11.05. – Oštećeno i oskrnavljeno srpsko pravoslavno groblje u Crnom Potoku kod Topuskog

01.05. – U crkvi Svete Petke u Adici izrnute saksije sa cvećem i prevnute žardinjere oko hrama.

29.04. – Zagrebački nadbiskup Josip Bozanić podržao nastojanja da se ćirilica ne uvede u Vukovaru i poručio: „U Vukovaru nisu na prvom mestu ono koji su ga razarali, već oni koji su ga branili i gradili“.

24.04. – Ukradeni bakreni oluci sa crkve Svete Petke u vukovarskom izletištu Adica.

17.04. – Nepoznata osoba bacila staklenu bocu sa zapaljivom tečnošću na konzulat Srbije u Rijeci, saopštila je primorsko-goranska Policijska uprava.

14.04. – Obijena vrata na Hramu svetog Georgija u Kninu.

07.04. – Stožer organizovao i drugi protest protiv ćirilice, samo ovaj put u Zagrebu. Branitelji su na skupu zapretili i fizičkim sukobima u slučaju postavljanja tabli na ćirilici.

22.03. – Nakon završetka utakmice došlo je do incidenta u Bijelom Brdu kada su tri automobila došla u mesto iz pravca Osijeka slaveći pobedu. Nakon provokacija i skakanja po parkiranim automobilima dolazi do tuče, a protiv pet osoba sa šireg područja Osijeka su podnesene kaznene prijave.

22.03. – Na fudbalskoj utakmici između Hrvatske i Srbije severna i istočna tribina stadiona Maksimir se nadvikivale parolom : „ Ubij Srbina!“

21.03. – Radio Vatikan okrakterisao napad na bogoslove manastira Krka kao verbalni delikt koji su izazvali Srbi sa svojom ćirilicom i provociranjem. Srbi su, kako je izvestio radio Vatikan, dobili ono šta su tražili.

19.03. – Na zgradi dečijeg vrtića Vukovar 2 na dvojezičnoj tabli osvanuo ustaški simbol U sa krstom.

17.03. – Četiri mladića, meštana Kistanja, prvo vređali i pretili, a zatim i napali trojicu đaka pravoslavne bogoslovije u manastiru Krka.

16.03. – Ruža Tomašić u Dnevniku 3 HRT-a: „Stanimirović je bio sa četnicima i prstom pokazivao koga treba odvesti na Ovčaru i govorio je da je Vukovar sveta srpska zemlja i da je palo poslednje ustaško uporište kad je pala bolnica u Vukovaru“.

15.03. – Ruža Tomašić na godišnjici HDZ-a u Slatini izjavljuje: „Ovo je Hrvatska, a svi ostali su gosti“.

15.03. – Izvršni predsednik NK Dinamo Zdravko Mamić vređao na nacionalnoj osnovi ministra sporta Željka Jovanovića i završio u pritvoru. Mamić je rekao: „Jovanović ima krvna zrnca koja pretežu na onu stranu koja mrzi sve hrvatsko. Iz njegovih očiju šiklja krv, a kad se nasmeje, vidite samo zube spremne na klanje. Zamislite da je čovek koji je Srbin ministar tako važnog resora?“

10.03. – Na mesnom groblju u Plaškom u Karlovačkoj županiji oskrnavljeno grobno mesto vladike Teofana Živkovića, a opštinske vlasti nisu dozvolile da bude utvrđeno da li su zemni ostaci izvađeni iz groba.

06.03. – Nepoznati počinioci poskidali i odneli bakarne oluke sa Hrama Svetog Spasa u Šibeniku.

23.02. – Penzionisani generali okupljeni u „Domovinski stožer“ pred oko 1.000 okupljenih u Zagrebu najavili izdavanje strateškog dokumenta koji će se zvati „Oluja 2“. Kako je rekao admiral Davor Domazet, ovaj dokument trebao bi da odbrani Hrvatsku od nove srpske agresije.

13.02. – Ponovo obijanje bratske kuće u porti hrama Svetog Georgija u Kninu.

Početak februara – U Kninu za vreme maškara simbolično spaljene lutke Zorana Milanovića i Željka Jovanovića koje su prethodno nazvali srpskim imenima Milan i Jovan.

Početak februara – mladić zaposlen na vukovarskom gradskom klizalištu dobio otkaz odlukom gradonačelnika Željka Saboa jer je na radnom mestu pustio ljubavnu pesmu Riblje čorbe.

02.02. – Nakon mitinga tri autobusa protestanata otišlo u Borovo da oda poštu poginulim hrvatskim policajcima iz 1991. godine i tom prilikom napali ljude u obližnjem kafiću pri čemu je povređen mladi Milan Lukić, inače sin sveštenika iz Borova.

02.02. – U organizaciji SZOHV u Vukovaru organizovan protest protiv ćirilice koji je okupio 10.000 ljudi. Predsednik stožera Tomislav Josić tom prilikom je rekao prisutnima i poslao poruku svim Srbima koji su ostali da žive u Vukovaru : „Ovde se nije dogodila Oluja, a da se ovde dogodila Oluja kao u ostatku Hrvatske ne bi vas ovde bilo. Treba da ste sretni i da poštujete to što smo vam dozvolili da živite u ovom lepom gradu koji smo obnovili. Vi ste živeli ovde u SAO Krajini u porušenom gradu kao štakori ili pacovi kako ih vi zovete. Sada kada vam je to obnovljeno vi tražite neka svoja prava. Samo tražite, a ništa ne dajete“

23.01. – U vukovarskom naselju Olajnica osvanuo grafit „Nema vrba koliko ima Srba, nema veze može i na breze“.

21.01. – Po uzoru na registar branitelja pukovnik Hrvatske vojske Ivica Pandza Orkan objavio „registar agresora“. On je u svojoj knjizi objavio više od 7.000 imena pripadnika vojske RSK sa prostora Kostajnice i Dvora.

19.01. – U organizaciji Udruženja ratnika hrvatskog odbrambenog rata na čelu sa Petrom Janjićem Tromblonom organizovan prvi protest protiv ćirilice u Vukovaru. Pred nekoliko stotina okupljenih Janjić je rekao : „Može i japanski i kineski jezik, ali ćirilica nikada“. Od ovog protesta se ogradio Stožer najavivši svoj za početak februara.

10.01. – Pojedina braniteljska udruženja osnovala Stožer za odbranu hrvatskog Vukovara koji se protivi uvođenju srpskog jezika i ćiriličnog pisam kao ravnopravnog u ovom gradu. Stožer će u mesecima koji slede biti organizator dva protesta protiv ćirilice, a u izbornoj kampanji biće i produžena ruka vukovarskog HDZ-a.

06.01. – Na proslavi badnjaka u Borovu pet mladih ljudi se fotografisalo sa zastavom srpske nacionalne manjine na kojoj je ćiriličnim slovima pisalo Vukovar. Fotografija je procurila u javnost i izazvala žestoke osude desničara pa čak i pozive na linč pojedinaca preko društvenih mreža.

05.01. – Obijena bratska kuća u porti hrama Svetog Georgija u Kninu.

02.01. – Maloletnik i troje dece osumnjičeni za kazneno delo povrede mira pokojnika jer su na mesnom groblju kod crkve Sveti Đurađ u Kninu oskrnavili nadgorbne spomenike, pokrovne ploče, krstove i vaze.

01.01. – U novogogišnjoj noći nepoznati počinilac razbio staklo na prostorijama SKD „Prosvjete“ u Kninu.

Incidenti u Hrvatskoj u 2012. godini

27.12. – Emisija HRT-a „TV kalendar“ prikazala izuzetno afirmativan prilog o komandantu Crne legije u Drugom svetskom ratu Juri Francetiću.

17.12. – Državni zavod za statistiku objavio popis stanovništva. Pored mnogih šokantnih podataka koji ukazuju na ogromnu depopulaciju celokupnog stanovništva, najviše bure u javnosti izazvao je podatak da u Vukovaru živi 34, 87 odsto Srba što im zakonski garantuje ravnopravnu upotrebu jezika i pisma.

12.12. – Predsednica HSP AS Ruža Tomašić napala zastupnike SDSS-a u Saboru rečima: „Celo vreme govore da želimo biti ravnopravni, a pošto je ovo Hrvatski sabor i ovde se govori hrvatski, ja bih kolege molila da kada imaju rasprave da govore hrvatskim jezikom jer neke reči ja uopšte ne razumem i koji žive tu Hrvatsku na malo drugačiji način nego što je mi živimo. Hvala lepa“

11.12. – Ustaški nastrojeno versko udruženje „Hrvatska pravoslavna zajednica“ ustoličila svog prvog sveštenika Bugarina Aleksandra Ivanova.

03.12. – Ukradena zvona sa manastriske crkve Svetog Nikole u Orahovici u zapadnoj Slavoniji i sa crkve Svetog Nikole u Lipovu polju u Lici

25.11. – U kafiću „Tera“ u Đevrskama nedaleko od Knina dvojica napadača došla sa plinskim pištoljem i pitala : „Ima li ovde četnika?“. Nakon toga fizički su napali jednu osobu, a ostalim gostima pretili.

23.11. – Ispred hotela „Panorama“ na zagrebačkoj Trešnjevci bačena baklja u automobil srpskih registracija. Nepoznati počinilac prvo je razbio staklo na automobilu koji je u vlasništvu državljanina Srbije, a potom u njega bacio baklju od koje je izgorelo zadnje sedište.

16.11. – Žalbeno veće u drugostepenoj presudi oslobodilo Gotovinu i Markača od učešća u udruženom zločinačkom pothvatu, prekomernog granatiranja dalmatinskih gradova, kao i zapovedne odgovornosti u Oluji.

15.11. – Dan pre oslobađajuće presude generalima Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu odbacilo je krivičnu prijavu protiv Željka Keruma zbog rasne i druge diskriminacije sa obrazloženjem da se ne može utvrditi iskazivanje nacionalne mržnje. Da podsetimo, on je u sptembarskoj emisije NRT-a „Nedeljom u 2“ rekao da su Srbi izazvali njegove poslovne probleme, da nikada ne bi hteo Srbina za zeta i da Srbi moraju da znaju gde im je mesto dodajući da je ubeđen da takvo mišljenje ima većina Hrvata.