Home >>> Aktuelno >>> Knjige srpskih pisaca poklonjene Nacionalnoj biblioteci Malte

Knjige srpskih pisaca poklonjene Nacionalnoj biblioteci Malte

Narodna biblioteka Srbije poklonila je 200 knjiga srpskih klasičnih i savremenih pisaca Nacionalnoj biblioteci Malte. Tim povodom u Gradskoj biblioteci u Florijani 9. jula je organizovana svečanost kojoj su prisustvovali direktor Nacionalne biblioteke Malte Šeril Falzon, predstavnik Ministarstva obrazovanja Malte Aleksandar Faruđa, predstavnik MIP Malte Kristina Karuana, predsednik „Malteško — srpske zajednice“ Predrag Andrejević, predstavnici srpske dijaspore i Jelena Predojević ispred Ambasade Republike Srbije u Rimu.

Među poklonjenim knjigama su dela Ive Andrića, Miloša Crnjanskog, Branka Ćopića, Desanke Maksimović, Branislava Nušića, Borislava Pekića, Alekse Šantića, Emira Kusturice i drugih.

Ova ideja realizovana je zahvaljujući saradnji „Malteško – srpske zajednice“ i Narodne biblioteke Srbije. Ambasada Srbije u Italiji aktivno je učestvovala u realizaciji inicijative s obzirom na brojnu srpsku zajednicu na Malti koja će na ovaj način imati dodatnu vezu za svojom domovinom. Projekat je značajan jer će približiti Srbiju malteškom narodu i dati mu priliku da se bolje upozna sa nekim od najznačajnijih dela srpskih autora, budući da je jedan deo knjiga preveden na engleski jezik.

Direktor Nacionalne biblioteke Malte Šeril Falzon je svesrdno pomogla realizaciju inicijative i prihvatila da donirane knjige budu uvrštene u katalog i time postanu deo fundusa Biblioteke.

Imajući u vidu brojnost srpske zajednice na Malti (treća, posle britanske i italijanske), inicijativa je sa radošću dočekana među našom dijasporom i među najmlađim čitaocima, s obzirom da su donacijom obuhvaćene neke od najomiljenijih dečjih knjiga. Dogovoreno je da se projekat nastavi i u narednim godinama kako bi se kolekcija knjiga redovno dopunjavala.

Check Also

Otvorena Srpska kuća u Podgorici

Izvor: RTS Na državni praznik zemlje matice u Podgorici je svečano otvoren Srpski informativno-kulturni centar …