„Kolo“ iz Minhena ugostilo folkloraše

Izvor: RTS

U subotu, 5. oktobra 2019. godine, udruženje „Vidovdan“ iz Vićence gostovalo je u Minhenu, na priredbi koju je organizovalo udruženje „Kolo“. Pored domaćina i udruženja „Vidovdan“, učestvovala su i udruženja „Nemanjići“ iz Dortmunda, „Srbija“ iz Braunaua, „Srpska sloga“ iz Udina.

Pored igre i muzike, čitala se i poezija. Svoje stihove čitale su književnice Rada Rajić Ristić na srpskom, Svetlana Stanojlović na italijanskom, a Valerija Buzejić na nemačkom.

„Dok se na Zapadu čuje srpska reč, Srbija nije ostala bez svojih državljana u dijaspori. To je cilj našeg napora – da se održimo, daleko od ognja i kućnog praga. Taj poduhvat je težak i zahteva dosta snage i slobodnog vremena, ali je od neprocenjivog značaja. Naravno, treba se integrisati, ali ne i asimilovati“, rekla je Rada Rajić Ristić.

Sekretar udruženja „Vidovdan“, Vladiša Buzejić, istakao je važnost kulturnih zbivanja i međusobne saradnje Srba u dijaspori.

„Ovakav vid druženja kroz folklorne igre i pesme je potvrda da se nismo asimilovali, da se nismo odrekli korena, da se ponosimo našim poreklom, da se nismo odrekli naše domovine, a ni ona nas. Srbi u Evropi sarađuju, a rodoljublje nas održava“, kaže Buzejić.

„Put u Minhen u vreme Oktoberfesta je uvek uzbudljiv i interesantan, bez obzira što nas je čitavim putem pratila kiša, ali nama to nije smetalo, jer smo želeli da se lepo provedemo – kako na Oktobarfestu tako i kod naših prijatelja iz KUD-a „Kolo“. Posebno sam zadovoljan što je sa nama putovala i grupa prijatelja Italijana koji su oduševljeni ovim druženjem. Folkloraši uvek oduševe“, zaključio je Milanović.

 

Check Also

„Strujno kolo“ za Teslin rođendan

Udruženje nastavnika muzičke kulture Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova – Uprave za saradnju sa …