Home >>> Aktuelno >>> Koncert muzike srpskih kompozitora u Lake Forest-u u Čikagu

Koncert muzike srpskih kompozitora u Lake Forest-u u Čikagu

U srpskom pravoslavnom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Lake Forest-u, predgrađu Čikaga, nedavno je održan koncert pod nazivom ,,Muzika velikih srpskih kompozitora“. 

FOTO: Srpska televizija, Čikago

Tom prilikom su izvedena dela srpskih kompozitora Stevana Mokranjca, Josifa Marinkovića, Vasilija Mokranjca, Stanislava Biničkog, Vojislava Vučkovića, Marka Tajčevića i Vuka Kulenovića. Pored klasične muzike, izvedena su i dela duhovne i tradicionalne muzike. Izvođači su bili: Vladimir Kulenović, muzički direktor Simfonijskog orkestra Lake Forest (klavir), hor Svetog Nikole pod dirigentskom palicom Nade Savetić, Sofija Radović (violina), Aleksandra Radović (violina) i Ian King (bas). Na početku koncerta publiku je pozdravio Timothy Corpus, izvršni direktor Simfonijskog orkestra Lake Forest.

FOTO: Srpska televizija, Čikago

Koncert je organizovala crkveno-školska opština Svetog Vasilija Ostroškog u saradnji sa Simfonijskim orkestrom Lake Forest. Koncertu je u ime Generalnog konzulata u Čikagu, prisustvovao konzul žeran Dejan Radulović, koji se tom prilikom zahvalio organizatoru i izvođačima na uspešnom koncertu.

FOTO: Srpska televizija, Čikago

Ovim koncertom su predstavljena srpska dela klasične, duhovne i tradicionalne muzike kako prisutnoj američkoj publici tako i pripadnicima dijaspore. Značaj ovakvih koncerata je utoliko veći jer prevazilazi okvire srpske zajednice u Čikagu i dijaspore što je istovremeno značilo i afirmaciju Srbije, srpske muzičke kulture i srpskih umetnika u američkoj javnosti.

Manifestaciju je podržala Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

 

Check Also

Od naredne godine dijaspora po izvode u konzulate

Izvor: RTS Ministar državne uprave i lokalne samouprave, Branko Ružić, razgovarao je sa novopostavljenim konzulima …