Letnja škola “Sveti Sava” za decu iz dijaspore

LETNjA ŠKOLA „SVETI SAVA“ je organizovan kreativan boravak u otadžbini dece i mladih iz rasejanja, uzrasta od 7 do 18 godina. Održava se za vreme školskih raspusta , letnjeg i svih drugih u toku cele godine.

-Cilj škole

Osnovni cilj Letnje škole „Sveti Sava“ je da deca i mladi iz dijaspore steknu priliku da u centrima srpske duhovnosti uče srpski jezik i ćirilicu, upoznaju običaje i kulturu svog naroda družeći se sa vršnjacima iz Srbije.

-Program

Pre podne održavaju se časovi (čas srpskog jezika, čas književnosti i kreativan čas), a posle podne radionice, sportske aktivnosti i susreti sa znamenitim ličnostima srpske kulture (sa književnicima, glumcima, slikarima). Na časovima i radionicama deca se ne ocenjuju, ne proverava im se znanje, već se podstiče radoznalost i razvija ljubav prema srpskom jeziku.

-Izleti

Tokom trajanja škole organizuju se izleti do obližnjih spomenika kulture, manastira, muzeja (manastira Pokajnice, Koporina, do Radovanjskog luga, Aranđelovca i Topole i obilazak Avale i tornja).

-Priredbe

Letnja škola „Sveti Sava“ počinje i završava se priredbom. Priredbu dobrodošlice pripremaju deca iz Beograda, a završnu priredbu sva deca zajedno: gde glume, pevaju i recituju na srpskom jeziku.

-Mesto

BEOGRAD – Program Letnje škole „Sveti Sava“ se ostvaruje u Domu učenika „Jelica Milovanović“, Ulica Krunska, br 8 (Centar Beograda, nedaleko od Doma narodne skupštine Republike Srbije).

-Vreme

Od 03. do 12. avgusta 2013.u Beogradu, Krunska br 8 – Opština Vračar

-Smeštaj

Učenici iz dijaspore borave u domaćinstvima svojih porodica ili rođaka u Beogradu. za one koji nemaju rođake, organizovan je smeštaj i ishrana u Domu učenika „Jelica Milovanović“ u Krunskoj ulici br 8 u centru Beograda.

-Finansiranje

Roditelji polaznika

Kancelarija za saradnju sa dijasporom i Srbe u regionu ( finansira školarinu)

I- Smeštaj i ishrana u Domu za učenike„Jelica Milovanović“ Krunska br 8 – 230 E,

Školarina 120 E, izlet 20 E, registracija 30E

II – Kada smeštaj obezbeđuju roditelji :

Školarina 120 E, izlet 20 E, registracija 30 E

-Prijave

Rok za slanje prijava je 15. juli 2013.

-O školi

Osnovana je 1995. godine i predstavlja prvu školu ovakve vrste u Srbiji. Do sada je imala više od 1900 polaznika iz mnogih zemalja sveta: iz Austrije, Albanije, Nemačke, Italije, Kanade, Mađarske, Norveske, Rumunije, Slovenije, Makedonije, Hrvatske, Velike Britanije, Francuske, Švajcarske i Švedske. Organizuje je i vodi profesorka Radmila Kunčer u okviru Centra za Srbe u rasejanju „Sveti Sava“ iz Beograda.

Program rada Letnje škole „Sveti Sava“ ostvaruje se pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete i nauke i Kancelarije za dijasporu i Srbe u regionu Vlade Republike Srbije.

Za više informacija možete se obratiti na kuncerradmila@centarsvetisava.org.rs.

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …