Lola“ i „Mokranjac“ održali koncert u Beču

Izvor: RTS/dijaspora.tv

Srpski kulturni centar ,,Stevan Mokranjac“ iz Beča, uspešno je organizovao celovečernji koncert u dvorcu Perchtoldsdorf, a gosti iz Srbije – AKUD „Lola“, zajedno sa domaćinom, oduševili su publiku sa vrhunskim kulturno umetničkim programom.

Proteklog vikenda, u dvorcu Perchtoldsdorf, održan je koncert od nazivom „Trag prošlosti“, na kome su svoje veliko umeće u folkloru pokazali jedan od najboljih ansambala Srbije – AKUD Ivo Lola Ribar iz Beograda,  i jedno od najuspešnijih društava u dijaspori – SKC Stevan Mokranjac iz Beča.

U predivnom ambijentu dvorca Perchtoldsdorf, nadomak Beča, gde je upriličena ova posebna manifestacija, oko 500 posetilaca je imalo priliku da uživa u vrhunskom folkloru i muzičkom izvođenju dva renomirana ansambla, a domaćin, SKC Stevan Mokranjac, nije skrivao zadovoljstvo što je došlo do realizacije jednog ovako velikog folklornog projekta tj. zajedinčkog celovečernjeg koncerta.
„Koncert je organizovan na visoko profesionalan način i u vrhunskim uslovima svečane sale dvorca Perchtoldsdorf  i zaista smo se  potrudili da sve protekne u najboljem redu“, izjavio je Saša Božinović, potpredsednik SKC Stevan Mokranjac.

Vladan Tešanović, direktor AKUD „Lola“ i Saša Božinović, potpredsednik SKC „Stevan Mokranjac“

„Uložili smo veliki trud u pripremi programa i nije bilo lako, ali je vredelo“, kaže Božinović koji je na binu pozvao Vladana Tešanovića, direktora AKUD Lola,  i uručio mu zahvalnicu za učešće na koncertu, kao i za početak jedne kvalitetne saradnje dva kluba.

Tešanović nije krio zadovoljstvo zbog uspešnog koncerta u Beču i pohvalio je domaćine rekavši da je Mokranjac jedna institucija koja ne treba da brine za svoju budućnost i da je zasluženo u rangu velikih ansambala u Srbiji. Tešanović je ovom prilikom pozvao Mokranjac na nastavak saradnje u Beogradu.

Zahvaljujemo se našim dragim prijateljima na dolasku i učešću na koncertu. Zauzeli su veliko mesto u našim srcima i pokazali zašto je Lola jedan od najvećih ansambla Srbije. Velika nam je čast i zadovoljstvo što će se saradnja Lole i Mokranjca nastaviti, rekao je Božinović.

Sve je naravno proteklo uz veliki aplauz i ovacije publike koja je do zadnjeg sedišta ispunila salu i zdušno aplaudirala učesnicima programa.

Spektakularan i emotivan koncert „Lole“ i „Mokranjca“

Na samom početku koncerta, u uvodnom delu, predstavljeni su članovi školice folklora SKC Mokranjac i pionirski ansambl, koji su na prve taktove i korake osvojili publiku.
Srednji ansambal Mokranjca je i ovog puta pokazao da ide pravim stopama svojih starijih igrača i da će upravo oni, za nekoliko godina, ponosno zauzeti mesto najboljih igrača u dijaspori.

Izvođački ansaambl je premijerno izveo koreografiju „Igre iz Mačve“, Milorada Runje, sa kojom je Mokranjac svečano otvorio zajednički celovečernji koncert. U toku dvočasovnog koncerta AKUD Lola i SKC Mokranjac su se smenjivali na sceni i oduševljenu publiku, igrom i pesmom, vodili kroz sve krajeve Srbije.

Gostima iz Beograda je pripala čast da svojom čuvenom koreografijom Natama zatvori program i označi kraj koncerta u Beču.

Osim sjajne organizacije koncerta, domaćin SKC Mokranjac se potrudio da goste iz Beograda lepo dočeka i da im dočara sve lepote Beča. Posle koncerta, u prostorijama Mokranjca, organizovano je i zajedničko druženje uz pesmu i igru koje je trajalo do ranih jutarnjih sati.

Gosti iz Beograda su uz srdačne  pozdrave i prigodne poklone, od strane domaćina, u nedelju ispraćeni za Beograd, sa obostanom željom da se ponovo druže na nekom zajedničkom projektu.

Razlog postojanja i uspešnog rada Srpskog kulturnog centra Stevan Mokranjac iz Beča, koji traje više od 20 godina, leži u velikoj ljubavi njegovih članova i uprave koji, osim velike volje i znanja, ulažu i svoja sredstva da društvo opstane u ovim teškim vremenima, kada je samostalno finansiranje nekog društva u dijaspori gotovo nemoguće ostvariti.

Check Also

Donacija Srbije Srpskoj – pomoć u borbi protiv virusa Covid19

izvor: srbija.gov.rs Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas, zajedno sa potpredsednicom Vlade i …