Home >>> Vesti >>> Dijaspora Srbije >>> London: Dvodnevna komemoracija srpskim žrtvama

London: Dvodnevna komemoracija srpskim žrtvama

U okviru Srpskog meseca u Velikoj Britaniji, a u organizaciji Jasenovac i Holokaust memorijalne fondacije (JHMF), održana je dvodnevna komemoracija srpskim žrtvama stradalih od ustaša u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u Drugom svetskom ratu.

Program su 26. januara otvorili dr Ognjen Pribićević, ambasador Srbije u Velikoj Britaniji i Dragana Tomašević, direktorka JHMF, piše u saopštenju Fondacije.

Usledile su promocije knjige u slikama 20 preživelih zatočenika jasenovačkog sistema hrvatskih konc logora češkog novinara i fotografa Dejvida Sladeka pod nazivom Neizgovoreni genocid, te knjiga Vladimira Umeljića, nominovanog za alternativnu Nobelovu nagradu pod nazivom Okcidentalna Evropa i veliki genocidi sredinom i balkanski ratovi krajem 20. veka.

Takođe je prikazana i galerijska postavka fotografija Dejvida Sladeka.

komemoracija_crkva_London

Program je nastavljen 27. januara polaganjem venaca na spomenik Jalti propraćen minutom ćutanja, a parastos za sve žrtve ustaškog genocida služio je u crkvi Sveti Sava u Londonu vladika britansko-skandinavski Dositej sa ostalim sveštenstvom.

Programu komemoracije su prisustvovali NjKV princeza Katarina, diplomatski kor Srbije, predsednik Internacionalne komisije prof. dr Srboljub Živanović, predstavnici Srpskog saveta Velike Britanije, Srpskog društva, pokreta Srpski četnici Ravne Gore, Srpskog informativnog centra, predstavnici jermenskih, ruskih, kozačkih, grčkih, čeških i škotskih zajednica, kao i druge ugledne zvanice britanskih institucija, piše u saopštenju.

Check Also

Otvoren Mesec srpske kulture u Mađarskoj

Organizator desetog jubilarnog Meseca srpske kulture u Mađarskoj je Srpski kulturni i dokumentacioni centar, pod …