Home >>> Aktuelno >>> Mirović na Svetosavskoj akademiji u Budimpešti

Mirović na Svetosavskoj akademiji u Budimpešti

Izvor: vojvodina.gov.rs

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović prisustvovao je kao izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića Svetosavskoj akademiji u Tekelijanumu u Budimpešti.

Čestitajući dan velikog srpskog svetitelja i prosvetitelja Svetog Save, predsednik Mirović rekao je da danas slavimo sećanje na najveću, najsvestraniju i najznačajniju ličnost celokupne naše istorije, koja nas je učinila onim što danas i jesmo.

„Sveti Sava je ostavio neizbrisiv trag u našem jeziku, prosveti, kulturi i celom našem duhu. Lepota i neprolaznost njegovog dela i danas je, ne samo deo naše tradicije, nego naša temeljna nacionalna, duhovna i svaka druga odrednica“, istakao je predsednik Mirović.

Večna svetlost Svetog Save, kako je rekao, je ono što je probijalo tamu svih mračnih vekova kroz koje smo kao narod u prošlosti prolazili.

„To je svetlost koja je pokazivala i koja pokazuje put svima onima koji su se, od tada pa sve do danas, borili i koji se bore za slobodu, prosvećenost i prosperitet našeg naroda i koja nam govori ko smo bili, kakvi treba da budemo i kuda treba da idemo“, naveo je on.

Predsednik Mirović je istakao da, u nizu nijansi svetlosti kojom nas i danas obasjava Sveti Sava, jeste i ona koja nas uči sabornosti i slozi, ocenivši da je to večna svetlost onog Svetog Save koji je mirio svoju zavađenu braću, učeći i njih i nas da budemo jedinstveni i da živimo u bratskoj slozi i ljubavi, među sobom i sa svima drugima sa kojima se dodirujemo i preplićemo.

„Takav pristup je, svojevrsna, neprolazna etika našeg svetosavlja i pravoslavlja“, dodao je predsednik Pokrajinske vlade.

Predsednica Samouprave Srba u Mađarskoj Vera Pejić Sutor istakla je da srpska zajednica u Mađarskoj ima jednu od najdužih tradicija obeležavanja Savindana u srpskom narodu na celom svetu, podsetivši da je himna Svetog Save prvi put izvedena 1839. godine na đačkoj proslavi upravo u Mađarskoj, u Segedinu.

Check Also

Košarkaško evropsko prvenstvo srpske dijaspore u Italiji

Izvor: Savez Srba u Italiji U Italiji će se od 31. maja do 1. juna …