Mladi iz Srbije predstavili Teslino nasleđe u Strazburu

Pod okriljem Saveta Evrope (u kom je održan deo Foruma), uz podršku Evropskog Parlamenta, Narodne Skupštine Francuske, Ministarstva Spoljnih poslova Ruske Federacije, Evropskog suda za ljudska prava i drugih evropskih, francuskih i ruskih institucija, održan je međunarodni forum ,,Susreti u Strazburu: Rusija u fokusu“, gde su mladi iz preko 30 zemalja Evrope i sveta imali prilike da čuju od predavača iz Srbije o Teslinom nasleđu, tendencijama u preduzetništvu i saradnji civilnog društva sa UN-om.

Na poziv organizatora, Aleksandar Protić i Milena Milićević su predstavili svoj rad u okviru ekspertskog tima. Aleksandar Protić, federalni savetnik organizacije UNESCO klubova u Francuskoj, govorio je o studijama UNESCO klubova koje su podstakle čvršću saradnju Francuske i Ruske Federacije. Milena Milićević, alumnista Univerziteta u Beogradu i Kembridžu, podelila je sa mladim ljudima svoja istraživanja u oblasti preduzetništva na prijemčiv način, kao što čini na Fakultetu za inženjerski menadžment u Beogradu gde predaje studentima.

Forum ,,Susreti u Strazburu’’ bio je posvećen i radu na projektima koje će podržati Asocijacija za veliku Evropu u saradnji sa Evropskom komisijom. Aleksej Stepanov (direktor beogradskog Centra za studije socijalne demokratije) i Nebojša Nick Đerić (frilens trener za međunarodne omladinske programe), su u okviru međunarodnog trenerskog tima obučili mlade pisanju projekata, timskom radu i postavljanju prioriteta.

Poslednji dan Omladniskog foruma: Rusija u fokusu bio je posvećen panelu o Nikoli Tesli koji su vodili Aleksandar Protić (Osnivač Tesla Memorijalnog projekta) , Milena Milićević i Taras Stojković (student inženjerskih nauka na Univerzitetu Grifit u Australiji i autor patenta za prečišćavanje vode). Slušaocima panela je predstavljen život, delo i dostignuća Nikole Tesle, kao i mogućnosti da se uključe u projekte promovisanja Tesle širom sveta. Pojedini učesnici su se odazvali pozivu da napišu članke u međunarodnoj monografiji o Tesli koju priprema Tesla Memorijalni projekat. Naglašeno je i Teslino zalaganje da obnovljivi izvori energije i struja postanu dostupni čitavom čovečanstvu kao i filozofski i etički pristup životu, čime on može postati uzor mladima u mnogim profesijama.

Check Also

Za osnivanje novih škola i odeljenja dopunske nastave srpskog jezika u dijaspori izdvojeno 20.000.000 dinara

Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu donelo je …