Home >>> Vesti >>> Matica >>> MSP: Srbija ne prihvata preporuku UNHCR

MSP: Srbija ne prihvata preporuku UNHCR

Izvor: Tanjug

Srbija ne prihvata preporuku Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR) o ukidanju izbegličkog statusa izbeglicama iz Hrvatske i nastaviće da pruža punu zaštitu i pomoć svim izbeglicama na svojoj teritoriji, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije. Srbija će, kao i do sada, dati maksimalni doprinos stvaranju trajnih i održivih rešenja za položaj izbeglica, a odgovornost za konsekvence odluke o prestanku izbegličkog statusa izbeglicama iz Hrvatske će zato u potpunosti snositi UNHCR, navodi se u saopštenju.

Ta odluka UNHCR je, kako ukazuje MSP, doneta bez konsultacija sa članicama UN i uz izričito protivljenje Srbije kao zemlje sa najvećim brojem izbeglica iz Hrvatske (41.861). Srbija je u više navrata na najvišim nivoima u UN izrazila nedvosmisleno neslaganje sa inicijativom UNHCR za donošenje neutemeljene i očigledno političke odluke, s obzirom da nisu omogućena održiva rešenja za položaj izbeglica, posebno za njihov održiv povratak u Hrvatsku, navodi se u saopštenju.

Takođe je ukazivano na posledice po odnose u regionu, uključujući i za sprovođenje Regionalnog stambenog programa kao inicijative četiri države regiona – Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore koju su podržali sam UNHCR, druge međunarodne organizacije i najvažnije zemlje donatori.

Ministarstvo spoljnih poslova posebno naglašava da, prema pravilima UNHCR, prilikom donošenja odluka o ukidanju izbegličkog statusa moraju biti konsultovane zainteresovane države, budući da teret potvrđivanja da su fundamentalno, stabilno i trajno promenjene okolnosti u zemlji porekla izbeglica leži na državi prijema.

Odluka UNHCR u skladu sa Konvencijom o izbeglicama

UNHCR je 3. aprila objavio preporuku o pokretanju postupaka prestanka izbegličkog statusa za osobe koje su napustile Hrvatsku u razdoblju između 1991. i 1995, čime su pozvane sve zemlje da preporuku u potpunosti implementiraju, a status ukinu do kraja 2014. godine, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Preporuka koju je doneo UNHCR, skladno svom statutu i odredbama Konvencije o statusu izbeglica iz 1951. godine, temelji se na prestanku okolnosti zbog kojih su osobe izbegle te trajnom karakteru promena koje su nastupile u Hrvatskoj. Iako UNHCR-ova preporuka nije obavezujuća i svaka država azila samostalno donosi odluku o njenom sprovođenju, nakon isteka rokova predviđenih za prestanak statusa, UNHCR te osobe više neće smatrati izbeglicama.

„UNHCR se, ne samo u potpunosti oglušio o sopstvena pravila, već je, iako humanitarna agencija, zanemario stvarni položaj izbeglica iz Hrvatske. Takva jednostrana odluka je bez presedana u dosadašnjoj praksi UNHCR, koja se uvek zasnivala na konsenzusu zainteresovanih država o pitanjima ovakve težine“, dodaje se u saopštenju MSP.

UNHCR je ranije danas izdao preporuku da započne proces prestanka statusa izbeglica raseljenih iz Hrvatske pošto su se, kako je saopštila ova agencija UN, skoro 20 godina nakon prestanka sukoba u bivšoj Jugoslaviji, okolnosti iz temelja promenile. Regionalna saradnja je intenzivirana, došlo je do dobrovoljnog povratka, različite etničke grupe pokazale su kako je miran suživot moguć, a sve je očitiji i napredak na ekonomskom i političkom planu, navodi se u preporuci UNHCR.

Preporuka UNHCR se ne odnosi na svedoke ratnih zločina i na interno raseljene. Zemlje koje su primile izbeglice iz Hrvatske sada im mogu ukinuti izbeglički status na osnovu sopstvenih procena stanja u zemlji porekla.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta zatražio je od UNHCR da odustane od ukidanja izbegličkog statusa Srbima prognanim iz Hrvatske, jer ukoliko to bude učinjeno biće onemogućeno ostvarivanje prava i održiv povratak prognanih.

„Ukoliko UNHCR prihvati ovu inicijativu Hrvatske, preuzeće na sebe odgovornost za posledice koje iz ovoga mogu proizaći kako za same izbeglice tako i za regionalni proces, čiji cilj je otklanjanje posledica rata, postizanje pomirenja i trajnog mira u regionu“, navodi se u pismu koje je Linta uputio visokom komesaru UN za izbeglice Antoniju Guterešu.

Check Also

Vidovdanska akademija u Temišvaru

Na letnjoj pozornici Kulturnog centra Saveza Srba u Temišvaru, 27. juna, uz obavezu poštovanja svih …