Home >>> Aktuelno >>> Obeležavanje 23 godine od hrvatske vojno-policijske akcije ,,Oluja“

Obeležavanje 23 godine od hrvatske vojno-policijske akcije ,,Oluja“

Izvor: Vlada RS

Dana 4. avgusta 2018. godine, navršavaju se 23 godine od hrvatske vojno-policijske akcije „Oluja“, tokom koje je iz svojih domova proterano više od 200.000 krajiških Srba.

Tom prilikom život je izgubilo ili se vodi kao nestalo više od 2.000 ljudi, a sećanje na desetine kilometara dugu kolonu onih koji su u Srbiju stigli preko Bosne i Hercegovine (BiH) i danas svedoči o jednom od najmasovnijih egzodusa na ovom podneblju.

Od početka ratova na prostorima SFRJ 1991. godine, u Srbiji je utočište potražilo 610.000 Srba iz Hrvatske i BiH, od kojih danas status izbeglice iz Hrvatske ima još oko 18.000.

Iako je prošlo više od dve decenije, brojni pokušaji uspostavljanja klime poverenja u regionu nisu dali mnogo rezultata.

Hrvatska će 4. avgust slaviti kao dan pobede, dok će Srbi paliti sveće oplakujući žrtve i tugujući za izgubljenim domovima.

Uprkos pomacima ostvarenim kroz proces regionalne saradnje i sprovođenje Regionalnog stambenog programa i dalje su aktuelna nerešena pitanja dospelih, a neisplaćenih penzija, dinarske i devizne štednje, oduzetih stanarskih prava, izostanak obnove više od 10.000 srušenih srpskih kuća u područjima gde nije bilo ratnih dejstava, kao i povrata oduzetog poljoprivrednog zemljišta.

Ono što posebno zabrinjava jeste izostanak adekvatnog odgovora nadležnih institucija Republike Hrvatske na porast broja incidenata zasnovanih na nacionalnoj osnovi i proisteklih iz govora mržnje, kao i odsustvo zaštite srpskog jezika i pisma.

Iz ovakvih postupaka se jasno vidi da su izbeglice usmerene isključivo na integraciju u Republici Srbiji jer je proces povratka skoro zaustavljen.

Povratak Srba u Krajinu je sporadičan, a hrvatska država čini sve da se on nikad u značajnijem broju ni ne desi, stvarajući atmosferu koja vraća region u devedesete.

Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije je izrazio zahvalnost međunarodnim organizacijama, bilateralnim donatorima i Delegaciji EU u Srbiji na svim sredstvima za rešavanje stambenih potreba izbeglica, uz napomenu da se ne smeju zaboraviti nerešena otvorena pitanja koja otežavaju postizanje trajnih rešenja za izbegličku populaciju.

Republika Srbija smatra da nastavak aktivnosti na sprovođenju aneksa E i G Sporazuma o sukcesiji ima visok prioritet, kao i ostale aktivnosti koje vode rešavanju izbegličkih problema.

U tom smislu očekuje se dalja podrška međunarodne zajednice, a Republika Srbija je spremna na saradnju i nastaviće da ispunjava sve svoje obaveze.

Pomen žrtvama biće održan u nedelju, 5. avgusta, u 11 časova, u Crkvi Svetog Marka u Beogradu, kao i u mnogim opštinama širom Srbije, dodaje se u saopštenju.

Centralna državna manifestacija obeležavanja Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji „Oluja“ biće održana u subotu, 4. avgusta, u 20 časova, na stadionu Sportsko rekreativnog centra „Tikvara“ u Bačkoj Palanci.

Parastos žrtvama održaće patrijarh srpski Irinej, nakon čega će uslediti obraćanje svedoka stradanja Jelene Knežević, koja je avgusta 1995. godine u izbegličkoj koloni došla u Srbiju, predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Centralnoj državnoj manifestaciji prisustvovaće predstavnici Vlade Republike Srbije, predstavnici Vlade Republike Srpske, članovi Narodne skupštine Republike Srbije, Narodne skupštine Republike Srpske i drugih državnih organa Republike Srbije i Republike Srpske, predstavnici Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve, udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i brojni građani.

Check Also

Otvorena Srpska kuća u Podgorici

Izvor: RTS Na državni praznik zemlje matice u Podgorici je svečano otvoren Srpski informativno-kulturni centar …