Obeležavanje Svetog Save u Atini

Izvor: RTS

Uoči Savindana, u subotu, 26. januara, dvadesetu godinu za redom, Srbi u Atini okupili su se u Hramu Svetog Spiridona, gde je služena liturgija.

U spomen na prvog srpskog arhipastira i utemeljivača Srpske pravoslavne crkve, pojali su jeromonah Amvrosije Vesić, uz sasluženje protosinđela Vasilija Gavrilovića i arhimandrita Evsevija. Posle intoniranja srpske himne, arhimandrit Evsevije održao je besedu u spomen na Svetog Savu, ali i povodom jubileja – 800 godina autokefalnosti Srpske crkve, javlja za Program za dijasporu RTS-a Olivera Vukosavljević.

Posle lomljenja slavskog kolača, jeromonah Amvrosije Vesić je istakao da su deca okupljena oko Svetog Save naše blago, uz podsećanje da je to ono najlepše što možemo da ponudimo svetu:

„Ako na ovim temeljima izgrađujemo duh srpskog naroda, i ovako kako smo danas okupljeni oko njega, nećemo brinuti o budućnosti“.

Čestitajući slavu deci i roditeljima koji žive i rade u Atini – podstaknut divnim prizorom, mnoštvom dece okupljene oko slavskog kolača – poručio je da svi treba da zapamtimo tu predivnu spontanu sliku: kako dečje ruke i naše, odrasle, zajedno lome slavski kolač u slavu Svetog Save.

Za pevnicom su pojali igumanija Irina Đorđević, sveštenik Dušan Đaković, student Strahinja Sabić i etnolog Gordana Blagojević.

Na kraju bogosluženja, jeromonah Amvrosije preneo je očinske pozdrave Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja. Na svečanoj liturgiji, zajedno sa Srbima koji žive u Atini, bili su i konzul Republike Srbije Milan Vukosavljević, vojni ataše Dragan Petković i ambasador BiH Branko Dokić.

Savindan su svečano obeležile i četiri srpske dopunske škole u Atini. U Kulturnom centru Atinske arhiepiskopije, veoma lep program, u duhu Svetosavlja, osmislila je učiteljica Biljana Turanjanin Nikolopulos sa 82 učenika i studentima koji izučavau srpski jezik na Filozofskom fakultetu u Atini. Himnu „Bože pravde“ otpevala je studentkinja Katarina Botoni, a predškolci su recitovali pesme o Svetom Savi i Simeonu Mirotočivom.

Pesmom Vidovdan, brojnu publiku na noge je podigla Rea Halvatzi, Danijel Stanković je otpevao „Ovo je Srbija“, a na flauti odsvirao „Pukni zoro“. Hor srpske dopunske škole pevao je Himnu Svetom Savi i „Sveti Sava Srbe voli“. Horom je dirigovala Aleksandra Đoković, mlada umetnica koja živi u Atini. Učenica Sofija Petković je napisala i izrecitovala pesmu „Jezik moje majke“; reč je o pesmi koju je Svetosavsko zvonce za očuvanje srpskog jezika u inostranstvu nagradilo specijalnom plaketom.

Na sceni su se smenjivala deca koja su recitovala i izvela kratki dramski recital o Svetom Savi. Proslava je završena pesmom „Tamo daleko“, koju su deca pevala zajedno sa Veronikom Stanković. Pesma je izazvala buru emocija publike. Zadovoljstvo je bilo slušati glasove dece kako kliču „Živela Srbija“.

Učiteljica Biljana Turanjanin Nikolopulos kaže da takav program afirmiše naše mlade stvaraoce, pesnike, muzičke talente da predstave srpski narod, Srbiju i njenu kulturu i, naravno, Svetog Savu:

„Pravi je užitak podsećati se kako je Sveti Sava čuvao nacionalni duh i ponos, evropsku kulturu i hrišćansko nasleđe, što danas u Evropi nije tipična pojava“.

Svetosavsku proslavu su, svojim prisustvom, uveličali pripadnici srpske dijaspore, sveštenici koji su na studijama u Atini i predstavnici Ambasade Srbije, konzul Milan Vukosavljević i vojni izaslanik Dragan Petković, kao i ambasador BiH Branko Dokić.

Proslava školske slave, koja je održana pod pokroviteljstvom Ambasade Srbije, upotpunjena je i dodelom đačkih knjižica, uz pohvale za odličan uspeh i sa željom da dece bude još više sledećeg septembra.

Pored mališana naših ljudi koji žive i rade u Atini, dopunsku školu na srpskom jeziku pohađaju i njihovi mali drugari Grci koji, oduševljeni našim jezikom, pokušavaju da savladaju, kako kažu komplikovana slova š, ž, č, ć, đ. Dodaju da neće odustati i da žele da nauče srpski jezik, ali i slave Svetog Savu.

Check Also

Bukvari za srpsku decu u Hrvatskoj

Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta” iz Zagreba, zahvaljujući donaciji Uprave za saradnju sa  dijasporom i Srbima …