Home >>> Aktuelno >>> Obeleženo 300 godina pravoslavlja u Rijeci

Obeleženo 300 godina pravoslavlja u Rijeci

U subotu, 14. oktobra, održana je svečana akademija u Rijeci povodom obeležavanja 300 godina pravoslavlja u tom kraju.

Svečanoj akademiji su prisustvovali pomoćnik ministra kulture za razvoj digitalne istraživačke infrastrukture u oblasti kulture i umetnosti, Dejan Masliković i pomoćnica ministra kulture za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije, Ivana Dedić.

Masliković je ocenio da pravoslavna crkva danas igra važnu ulogu, pozivajući da se vratimo korenima, svetosavlju i očuvanju moralnih i ljudskih vrednosti. „Crkva nas sjedinjuje i jača, uči ljubavi, toleranciji i zanemarenim vrednostima“, istakao je on u Pomorskom i povjesnom muzeju Hrvatskog primorja, a kako je saopšteno u Ministarstvu kulture. Prema njegovim rečima, ovo okupljanje, pored proslave važnog jubileja, ima još jedan ne manje bitan značaj, a to je primer suživota naroda u Istri, dobrih odnosa Srba, Hrvata, Italijana i Istrana i da je upravo to ono što svima uliva nadu da je to jedini istinski put koji vodi ka zajedništvu, ljubavi, toleranciji i poštovanju različitosti. On je istakao da je ovo prilika da se prevaziđu kulturološke i sociološke podele u celom regionu i da poštovanje posebnosti čini identitet jednog naroda.

Pravoslavci su se u ove krajeve doselili 1717. godine, kada je 218 pravoslavnih porodica došlo u Rijeku, Kraljevicu i Novi. Njima su odmah zagarantovana verska prava, a stavljeni su pod jurisdikciju Srpske pravoslavne crkve.

Manifestaciju je podržalo Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Republike Srbije.

(Izvor: Tanjug)

Check Also

Studija o znamenitim Srbima u Švajcarskoj od 1863. do 1918. godine

U Ambasadi Republike Srbije u Bernu, 30. novembra 2018. godine, predstavljena je studija mr Živka …