Home >>> Aktuelno >>> Održana manifestacija ,,Srbija u srcu“ u Barbaranu

Održana manifestacija ,,Srbija u srcu“ u Barbaranu

Izvor: Vidovdan – Vićenca

U subotu 21. septembra 2019. godine, u Barbaranu kod Vićence, udruženje „Vidovdan“ iz Meleda, organizovalo je priredbu koju su naslovili „Srbija u srcu“. 

U bogatom dvočasovnom kulturno-umetničkom programu bilo je učesnika iz Srbije – Neresnice (Opština Kučevo), sa spletom igara iz Hrvatske (Novi Gradac). Kulturno-umetničko društvo „Prosvjeta“, predstavilo se spletom igara sa Banije i jednim skečom, a iz Valdanja (Italija) predstavila se Valentina Stojanović, u ime KUD-a „Sveti Sava“, koja je pevala  nekoliko numera, a pesmu „Vidovdan“ zapevali su svi u sali.

Ovu priredbu obogatila je i italijanska grupa „Ortiga“ koja je nastupala sa četiri pesme. Bilo je prisutno dosta Italijana koji su sa oduševljenjem pratili program.

Najviše aplauza, izmamili su mališani udruženja „Vidovdan“: oni su se oprobali u ovoj veštini tek pre dve nedelje i napravili svoje prve folkloraške korake. Publiku su osvojili gracioznošću i ljupkošću: Andrija Ivković (7), Martina (7) i Mirela (5); njihove mame, Maja i Jadranka. Koreograf Vojče Nestorović, pomno je pratio svaki njihov pokret i korak iza pozornice.

„Sa ponosom i divljenjem mogu da kažem da su deca zaista telentovana, da sam radio sa njima samo dve nedelje, a da je rezultat neočekivano dobar“, ističe Nestorović.

Iz domovine je doputovala  Marija Paunović-Čontoš, koja je vodila program i ujedno izložila svoje etno rukotvorine. Gosti iz Srbije i Hrvatske bili su jako zadovoljni. „Nije sve samo foklor u kitnjastom ramu, to je tkanina izuzetne vrednosti u koju je utkana naša slovenska duša. Ručni radovi Marije Paunović-Čontoš vratili su nas u vreme naših baka“, dodala je zadovoljno Svetlana Stanojlović.

Domaćini su bili više nego zadovoljni posećenošću što je potvrdio i Dejan Mitić, predsednik udruženja „Vidovdan“.

„Utisci su sjajni, samo reči hvale od posetilaca i gostiju. Koristim priliku da se javno zahvalim svim članovima „Vidovdana“, što su marljivo radili i uložili svoje dragoceno vreme kako bi ova priredba uspela, a samim tim privukli posetioce i za sledeće godine i naravno, Ministarstvu spoljnih poslova – Upravi za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu koji su podržali i omogućili realizaciju ovog događaja“, kaže Mitić.

Check Also

Osnovan Republički savez Udruženja „Koreni“

izvor: Udruženje „Koreni“ U Sremskim Karlovcima obeležena slava Udruženja matice, dijaspore, Srba u regionu i …