Home >>> Aktuelno >>> Održana premijera filma ,,Kosovo – momenat u civilizaciji“

Održana premijera filma ,,Kosovo – momenat u civilizaciji“

U Srpskom kulturnom centru u Parizu, 15. septembra 2017. godine, održana je premijera filma „Kosovo – momenat u civilizaciji“.

Svečanom događaju prisustvovao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, koji je poručio da je srpska borba za Kosovo i Metohiju planetarnog karaktera i da je ovo ostvarenje važan doprinos za očuvanje istine. Đurić je naveo i da je važno da putem filma, interneta, društvenih mreža i svih drugih vidova komunikacije priča o srpskoj baštini dospe do što više ljudi. On je dodao da se borba Srbije ogleda u tome da što više ljudi iz akademskih, diplomatskih i intelektualnih zajednica u Francuskoj i drugim zemljama sveta, vidi istinu o našim svetinjama kako bi doprineli formulisanju stavova značajnih društvenih grupa i zemalja koje utiču na mogućnosti Srbije da sačuva svoje svetinje.

Reditelj filma Boris Malagurski istakao je da je ideja filma da se prikaže ugroženost ali i lepota srpske baštine na Kosovu i Metohiji. Malagurski je naglasio da je film snimljen sa ciljem da se priča o manastirima predstavi kroz ličnu priču voditelja Stefana Popovića koji je australijski voditelj, ali je odrastao na Kosovu i Metohiji i tamo je proveo detinjstvo. Scenario je pisao Miloš Ninković, a film je ispričan tako da bude prijemčiv svim uzrastima, istakao je Malagurski. Primarni cilj realizacije ovog projekta jeste upoznavanje svetske javnosti o ugrožavanju nasleđa srpskog naroda na teritoriji Kosova i Metohije, zaključio je Malagurski.

Ambasador Republike Srbije pri UNESKO-u, Darko Tanasković, istakao je da ne postoje realna očekivanja za novi zahtev Prištine za članstvo u toj organizaciji ove godine. Međutim, naglasio je da ne treba očekivati da će Priština odustati od svog strateškog cilja – članstva u što većem broju međunarodnih organizacija. Zaključio je da taj problem ne tišti samo Srbe, već da predstavlja problem i za UNESKO i za čitavu međunarodnu zajednicu.

Mnogobrojni predstavnici diplomatskih, kulturnih i intelektualnih krugova prisustvovali su projekciji filma, koji predstavlja deo šire kampanje Republike Srbije protiv članstva Kosova u UNESKO-u.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Vlade Republike Srbije, projektno je podržala snimanje ovog filma.

(Izvor: Tanjug)

Check Also

Doprinos obogaćivanju biblioteka u Rijeci i Trstu

Predstavnici Uprave za saradnju s dijaporom i Srbima u regionu, Udruženja izdavača i knjižara Srije …