Home >>> Aktuelno >>> Održano 5. jubilarno ,,Veče mladih pisaca“ u Beču

Održano 5. jubilarno ,,Veče mladih pisaca“ u Beču

Izvor: SPKD Prosvjeta Austrija

U petak, 29. juna 2018. godine, u organizaciji Prosvjetinog „Kluba mladih umetnika“, održano je 5. jubilarno „Veče mladih pisaca“. 

„Klub mladih umetnika“, koji uspešno vode prof. Vesna Špirić i inž. Uroš Uljarević, predstavlja deo SPKD „Prosvjeta“ i osnovan je u cilju okupljanja mladih kreativnih stvaralaca različitih branši – umetnika, pisaca, slikara i glumaca, koji žive, rade i studiraju u Beču. Klub kroz realizaciju različitih projekata iz oblasti umetnosti i kulture ima i važan cilj očuvanja i promocije srpske kulture i tradicije.

Publika je uživala u rečima mladih autora o lepoti, ljubavi, trenucima večnosti i besmislu, o nostalgiji i snovima… Gitarista Vedran Gavrić je svakog izvođača pratio kreativnim instrumentalnim improvizacijama na gitari, i tako dao još lepšu notu već kvalitetnoj poeziji. Drugi učesnici su izabrali da publici iznesu neke od najlepših dela domaće i svetske književnosti poput pesama „Ne daj se, Ines“ Arsena Dedića i „Trenuci“ H. L. Borhesa.

„Smatram da su Večeri mladih pisaca dobra prilika da se mladi ljudi sa prostora bivše Jugoslavije upoznaju, zbliže i razmene osećanja i ideje. Veoma mi je drago što su stekle ovoliku popularnost i kontinuirano se održavaju. Čestitam i zahvaljujem se Vesni i Urošu na uloženom trudu i odličnoj organizaciji“, izjavio je Nikola Prerad, student prava iz Banjaluke, koji do sada nije propustio nijedno pesničko okupljanje Kluba.

Veče je ulepšao kratak nastup Tatjane Radisavljević, studentkinje iz Srbije i mlade pevačice, a za sve prisutne su već tradicionalno bila pripremljena mnogobrojna iznenađenja poput citata poznatih autora koje je dobio svaki posetilac. Na kraju izvođačkog dela programa je publiku pesmama obradovala i pevačica i doktorant farmacije, Katarina Kovačević, pobednica srpskog serijala „Ja imam talenat“. Specijalno iznenađenje je bila i sjajna pevačica Ajsel Kuluzade iz Azerbejdzana, koja se takođe predstavila sa nekoliko poznatih numera, ali i Predrag Vrcelj i Jakov Božović, koji su svim pevačkim sposobnostima ulepšali veče.

„Veoma sam ponosan na naš mali jubilej. Za samo godinu i po dana rada pozicionirali smo se na kulturnoj sceni Beča i srpske dijaspore. Naše književno veče je izuzetan doživljaj – snažne emocije ispoljene kroz stihove pred publikom u prijatnoj, intimnoj atmosferi formiraju zaista specifičnu energiju“, poručuje organizator Uroš Uljarević, mladi pisac i inženjer elektrotehnike.

Check Also

Deca iz Pakraca i Lipika u poseti Banjаluci

Izvor: Grad Banjaluka Zamenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidzić, upriličio je 10. novembra 2018. godine prijem …