Home >>> Aktuelno >>> Otvoren 5. ,,Trg od ćirilice“ u Herceg Novom

Otvoren 5. ,,Trg od ćirilice“ u Herceg Novom

U porti crkve Svetog Spasa na Toploj u Herceg Novom, 3. avgusta 2018. godine, svečano je otvorena manifestacija 5. ,,Trg od ćirilice“, u organizaciji Mitropolije crnogorsko primorske, koja će trajati do 28. avgusta.

Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska

Na svečanom otvaranju, prisutnim građanima se u ime Opštine Herceg Novi obratila potpredsednica Opštine, Danijela Đurović, koja je istakla da je ,,Trg od ćirilice“ na tragu vekovnog nastojanja našeg naroda da čuva i neguje ćirilicu, kao deo svog kulturnog identiteta i autentične baštine. Takođe je ukazala da je upravo osnivanje Topaljske opštine 1718. godine, jedan od istorijskih rezultata predaka u nastojanju da očuvaju sopstveni jezik i pismo, kada je narod ovog kraja uspeo da od venecijanskog dužda da dobije pravo na zvaničnu upotrebu svog jezika i ćirilice.

,,Trg od ćirilice“ je otvorio episkop Dioklijski Metodije, koji se zahvalio organizatorima i ukazao da se ,,Trgom od ćirilice“ upućuje na bogatstvo našeg naroda i podseća na vrednosti duhovnog bogatstva koje imamo. Takođe je istakao da je ,,jezik duboka misao i najveća vrednost jedne zajednice i da je on formulisao modernu lingvistiku kao instituciju svih institucija“.

Na otvaranju manifestacije, o počecima hercegnovske lokalne samouprave i velikom jubileju 300 godina od osnivanja Topaljske opštine, govorio je dr Goran Komar.

U ime organizatora prisutnima se obratio protojerej stavrofor Radomir Nikačević, koji je istakao značaj održavanja ,,Trga od ćirilice“ kao i bogat i sadržajan kulturni program koji će se ove godine održati na ovoj manifestaciji.

Organizator se javno posebno zahvalio Republici Srbiji i Generalnom konzulatu Republike Srbije u Herceg Novom na dosadašnjoj pruženoj podršci ovoj manifestaciji.

Manifestaciju je podržalo Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Check Also

Otvorena Srpska kuća u Podgorici

Izvor: RTS Na državni praznik zemlje matice u Podgorici je svečano otvoren Srpski informativno-kulturni centar …