Home >>> Aktuelno >>> Otvorena izložba ,,Mi kod vas – jedan suživot koji traje 50 godina“ u Diseldorfu

Otvorena izložba ,,Mi kod vas – jedan suživot koji traje 50 godina“ u Diseldorfu

U gradskoj većnici Diseldorfa, 08. oktobra 2018. godine, otvorena je izložba „Mi kod vas – jedan suživot koji traje 50 godina“, posvećena obeležavanju pedesetogodišnjice potpisivanja Sporazuma o zapošljavanju građana tadašnje Jugoslavije. 

Izložbu su otvorili gradonačelnik Diseldorfa Fridrih Koncen i državni sekretar ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Tončev.

Tokom svog izlaganja državni sekretar je istakao istorijski značaj izložbe koja simbolizuje značaj gostujućih radnika sa naših prostora u jačanju veza dve države. Istaknuto je da su naši građani dobro integrisani u nemačko društvo i da su svojevrsni most između Srbije i Nemačke. Državni sekretar je apostrofirao da je važno da dijaspora neguje svoju kulturu, da očuva svoj srpski identitet i da neguje veze sa maticom. Posebno je istakao da dve države sve više jačaju međusobne veze i uzajamno poverenje čemu veliki doprinos daje međusobno poverenje i stalni dijalog između kancelarke Merkel i predsednika Vučića.

Izložbi je prisustvovao veliki broj nemačkih zvaničnika i predstavnika srpske dijaspore nastanjene u SR Nemačkoj koja je najbrojnija upravo u pokrajini Severna Rajna Vestfalija. Državni sekretar je boravak u Nemačkoj iskoristio i da se sastane sa predstavnicima dijaspore sa kojima je razgovarao u prostorijama Generalnog konzulata Republike Srbije, na predlog generalne konzulke Branislave Perin Jarić, koja je i inicirala održavanje izložbe posvećene našem rasejanju u Nemačkoj.

Posetu Diseldorfu državni sekretar je iskoristio i da se upozna sa uslovima rada u Generalnom konzulatu koji je jedno od radno najopterećenijih diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije, imajući u vidu brojnost našeg rasejanja i jaku privrednu saradnju Srbije sa nemačkom pokrajinom Severna Rajna Vestfalija.

      

Check Also

Postavljanje digitalnog geoportala o istoriji Srba u Beču (1741-1918)

U svečanoj sali jedne od austrijskih katoličkih crkava u Beču je 27. marta 2019. godine …