Home >>> Aktuelno >>> Pet godina Prosvjetine škole srpskog jezika u Beču

Pet godina Prosvjetine škole srpskog jezika u Beču

Izvor: SPKD Prosvjeta Austrija

U nedelju, 24. juna 2018. godine polaznicima Prosvjetine „Škole srpskog jezika“ svečano su uručena svedočanstva o pohađanju.  Dodeli su prisustvovali, osim đaka,  roditelja, sveštenstva i svi Prosvjetini pedagozi na čelu sa potpredsednicom Prosvjete, Svetlanom Matić.

Zvanično je završena peta školska godina ovog projekta dopunske škole. Učenici su, osim svedočanstva, dobili i diplome časopisa za decu Vitez kao i knjige na poklon. Knjige su donirane od prijatelja Prosvjete –  časopisa Vitez iz Beograda, pa će đaci na raspustu moći da vežbaju ćirilicu uz Najlepše pesme i priče Vitezove antologije pesnika Nedeljka Popadića.

Potpredesednica Društva Svetlana Matić, zahvalila je prisutnima na saradnji i pozvala ih da i naredne godine budu deo prosvetnih i kulturnih aktivnosti Prosvjete. Posebno je zahvalila Episkopu Andreju, sveštenstvu i svim  hramovima SPC u Beču i Austriji  koji podržavaju ovaj projekat od samog početka. Podsetila je da školu nije lako održavati, ali da ipak postoji podrška, između ostalog od strane Uprave za dijasporu i Srbe u regionu Ministarstva spoljnih poslova Vlade Republike Srbije.

Uz ostale pedagoge, nastavnice srpskog jezika Aleksandra Tanasković, Vesna Špirić i Suzana Milovanović, bile su presrećne jer su zajedničkim radom uspele da deci srpskog porekla približe kulturu svog naroda i jer se njihova misija nastavlja i naredne godine u nadi sa još većim brojem đaka.

„Svi su radosni jer se škola svake godine razvija i što se svake godine broj đaka povećava, a nastava nadograđuje i biva sve kvalitetnija. Kada sam počela da radim imala sam samo jedan razred koji je učio osnove jezika, ćirilice,  kao i naše kulture. Sada, pored razreda koji uči početni nivo, predajem u razredu u kom učenici dobro poznaju jezik i koriste ćirilicu, tako da se nastava s njima odvija na naprednom nivou gde radimo književnost, učimo gramatiku srpskog jezika, kao i istoriju i geografiju naše zemlje“, izjavila je Aleksandra Tanasković, nastavnica srpskog jezika.

Istovremeno se završila i nastava predškolskog razreda – Male pričaonice, čiji je zadatak da deci od tri do šest godina kroz igru i kreativno približi srpski jezik, kako usmenim tako i pismenim putem. Iako je to početni nivo učenja srpskog jezika, veoma je važan jer se deca upoznaju sa osnovama jezika i pisma od malih nogu. Zato nastavnice Jovana Mitić, Ivana Milovanović i Bosiljka Krstić sa zadovoljstvom pristupaju radu sa dečicom ovog uzrasta.

„Ja učestvujem u ovom projektu tek nekoliko meseci, i zaista sam prezadovoljna uslovima za rad kao i činjenicom da se škola razvija i da se javila potreba za proširenjem nastavničkog kadra. Nadam se da će sledeće školske godine još više đaka doći u Malu pričaonicu da se družimo i da kroz igru učimo srpski jezik, ćirilicu i osnove naše kulture“, izjavila je Jovana Mitić, pedagog Prosvjetine škole.

I Mali hor Prosvjete, pod vođstvom Vere Simić, završio je ovaj semestar svojom tradicionalnim maskenbalom, na kome su i deca i prisutni pevali,  igrali i svima poručili – vidimo se ponovo u septembru!

Check Also

Raspisan Кonkurs za programe u Кulturnom centru Srbije u Parizu

Izvor: Ministarstvo kulture i informisanja Ministarstvo kulture i informisanja raspisalo je Konkurs za predlaganje programa/projekata u oblasti …