Home >>> Aktuelno >>> Početak rada Fondacije ,,Privrednik“ iz Banjaluke

Početak rada Fondacije ,,Privrednik“ iz Banjaluke

U kulturnom centru Banski dvor, 27.9.2018. godine, održana je svečana akademija povodom početka rada dobrotvornog udruženja Fondacije „Privrednik“, čiji je cilj pružanje pomoći tokom školovanja, darovitoj deci slabijeg imovinskog stanja.

FOTO: RTV

Tim povodom, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, istakao je da će kabinet predsednika R. Srpske, u idućoj godini obezbediti sredstva dobrotvornom udruženju Fondacije “Privrednik“, kojima će biti omogućeno školovanje više od 100 darovite dece, slabijeg imovinskog stanja. Dodik je naglasio da je osnivanje Fondacije od izuzetnog značaja, jer se time omogućava deci obrazovanje i pozvao privrednike, ali i sve koji su u mogućnosti, da doniraju novac Fondaciji. Pre početka Akademije, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, razgovarao je sa delegacijom R. Srbije koja je prisustvovala navedenoj manifestaciji.

Izaslanik predsednika Republike Srbije Nikola Selaković, istakao je da je za buduća pokoljenja značajno osnivanje Fondacije, jer se mora voditi računa o darovitoj deci, koja nisu u mogućnosti da se školuju. “Osnivanjem Fondacije stvaramo dobrotvore u našem društvu, čiji će rad biti upisan zlatnim slovima u našoj istoriji“, rekao je izaslanik predsednika R. Srbije.

Potpredsednik Vlade AP Vojvodine Đorđe Milićević, izrazio je zadovoljstvo povodom osnivanja Fondacije u R. Srpskoj i naglasio značaj zajedničkog rada na obrazovanju dece, koja su budućnost srpskog naroda.

Članovi Inicijativnog odbora Fondacije “Privrednik“ su na posebnoj sednici održanoj 26.9.2018. godine usvojili sve pravne akte, neophodne za početak rada. Članove Inicijativnog odbora čine: predsednik Akademije nauka i umetnosti R. Srpske Rajko Kuzmanović, predsednik Privredne komore Srpske Borko Đurić, rektori Univerziteta u Banja Luci i Istočnom Sarajevu Radoslav Gajanin i Stevo Pašalić, predsednik područne Privredne komore Banja Luke Goran Račić, koji je ujedno i predsednik Fondacije.

Srpsko privredno društvo “Privrednik“  stvorio je Vladimir Matijević, u Zagrebu 1897. godine, s ciljem poboljšavanja ekonomskih i socijalnih prilika srpskog naroda u Austro-Ugarskoj monarhiji. “Privrednik“ je okupljao darovitu i siromašnu decu, iz svih krajeva gde je živeo srpski narod, upućujući ih na školovanje, za razne zanate i trgovinu kod uglednih trgovaca i zanatlija, a kasnije im pomogao preko svojih zadruga da otvore samostalne radnje i započnu sopstveni posao. “Privrednik“ je 1947. godine državnim dekretom ukinut. Rukovodeći se idejom plemenitog i korisnog rada “Privrednika“, u Novom Sadu je 1933. godine obnovljen rad Fondacije sa istim namerama i ciljevima, u izmenjenim okolnostima. Humanitarni fond “Privrednik“ 2012. godine prerasta u Srpsko privredno društvo Fondaciju “Privrednik“, čijim radom rukovodi Upravni odbor.

Akademiji su prisustvovali ministri u Vladi R. Srpske, izaslanik predsednika R. Srbije Nikola Selaković, potpredsednik Pokrajinske Vlade Đorđe Milićević, predsednik Fondacije “Privrednik“ iz Novog Sada Jova Radić, predsednik Akademije nauka i umetnosti R. Srpske Rajko Kuzmanović, generalni konzul R. Srbije Vladimir Nikolić, kao i brojni privrednici i zvanice iz javnog i društvenog života.

Check Also

Održan drugi Sabor srpske omladine Evrope – „Brojanica“ u Italiji

U subotu 1. juna 2019. godine, Unija za sport i kulturu “Vidovdan“ Trentino-Dolomiti organizovala je …