Home >>> Aktuelno >>> Pomen žrtvama „Oluje“ u Kanadi

Pomen žrtvama „Oluje“ u Kanadi

Pomen ubijenima i spomen na ubijene i nestale tokom i nakon izgona srpskog naroda iz Republike Srpske Krajine, koji su hrvatske vlasti označile kao vojno-policijsku akciju „Oluja“, 1995. godine, održan je u subotu 5. avgusta 2017. u organizaciji Srpske nacionalne akademije u Kanadi, u saradnji sa SKUD „Oplenac“ i Konzulatom Republike Srbije u Torontu, Ambasade Republike Srbije.

Pomen je održao protojerej Mihajlo Doder, koji je u kratkoj besedi istakao: „Naše sećanje na žrtve, pomen upokojenima, nikada i nikako niko ne sme da tumači kao bilo kakav poziv na bilo kakvu osvetu, to ne želimo.“
Žarko Brestovac, predsednik SNA, pozdravio je prisutne i zahvalio im se na odzivu sa porukom da je naša dužnost da se sećamo i poštujemo žrtve ove nacionalne tragedije. Porukama sećanja pobuđene su uspomene na žrtve i odata je počast kanadskim vojnicima, koji su, u okviru ove ratne operacije, služili u jedinicama snaga Ujedinjenih nacija i pokazali istinsku humanost i čovekoljublje.

Govore su održali i njegova ekselencija ambasador Republike Srbije u Kanadi Mihajlo Papazoglu; gradonačelnica Misisage gđa Boni Krombi (Bonnie Crombie) i generalni konzul Republike Srbije u Torontu Vasilije Petković. Podsećanje na broj žrtava i mesta stradanja i na neefikasno procesiranje zločina bili su tema svih govornika, među kojima se nalazio i poseban gost – dr Kolin Kempbel.

Generalni konzul Vasilije Petković navodi da su mnoge izbeglice „Oluje“ prvo došle u Srbiju, a odatle otišle u Kanadu tražeći zaštitu i novi život za sebe i svoju porodicu. „Neko bi rekao da su na kraju imali sreće, ali ovo je bio samo čin sudbine.’’ – dodao je, istakavši da Kanađani srpkog porekla danas daju izuzetan doprinos kanadskom društvu kako u kulturnom i nacionalnom smislu, tako i u ekonomskom i političkom, što gradi čvrst most između srpskog i kanadskog naroda i otvara mogućnosti za intenzivniji odnos između Srbije i Kanade. „Tragedija koja se desila srpskom narodu u Krajini ne sme da bude zaboravljena, ali – kako nas uči naša hrišćanska religija – mora biti oproštena.“ – poručio je na kraju konzul Petković.

Njegova ekselencija ambasador Republike Srbije u Kanadi Mihajlo Papazoglu govorio je o zvaničnom broju stradalih i prognanih i naglasio da se, ukoliko još uvek ima neupućenih u veličinu egzodusa, mogu informisati preko pouzdanih izvora. Tokom hrvatske vojne operacije koju je političko i vojno osoblje nazvalo „Oluja“ iz Hrvatske je proterano 250.000 građana samo zbog toga što su srpskog porekla, po zvaničnim podacima ubijeno je oko 2.500 ljudi, uključujući i značajan broj staraca, žena i dece, ali ima i drugih brojeva koji nisu zvanično potvrđeni. Namerno je zapaljeno 20.000 kuća.
Većina ljudi koji su bili prinuđeni da napuste svoje domove pronašla je sklonište u Republici Srbiji. Mnogi od njih su, sa svojim porodicama, kasnije došli u Kanadu, gde su konačno dobili priliku da slobodno žive i prosperiraju. Mnogi u Srbiji još uvek žive kao izbeglice.

Kanadske trupe, ispunjavajući svoje zadatke u mirovnoj misiji UN, zauzele su čvrst stav u pokušaju da spreče egzodus time što su štitile civile. Za vreme operacije „Medački dzep“ branili su 600 Srba od hrvatskog napada. Uradili su to sa ubeđenjem i posvećenošću pravih Kanađana.

„Tokom ‘Oluje’ proterani su civili – žene i deca, starci, čitave familije; a da je kojim slučajem bio živ, u toj tragičnoj koloni bio bi i Nikola Tesla zato što je Srbin iz Like.“ – naglasio je ambasador Papazoglu.

Gradonačelnica Misisage Boni Krombi je izjavila da je upoznata sa stradanjima srpskog naroda i da je, iako bolesna, smogla snage da dođe i prisustvuje pomenu. Zahvalila se Srbima koji žive u Kanadi na doprinosu kanadskoj ekonomiji kroz profesionalnu stručnost i znanje na mnogim poljima.

Dr Kolin Kempbel je detaljno podsetio na „Medački dzep“ dokumentujući događaje izjavama kanadskih vojnika i njihovih starešina, koji su prikazani na video-klipovima. Dr Kempbel je istakao da su, poučene nekažnjenim zločinom u Medačkom dzepu, hrvatske vlasti tri godine kasnije organizovale istovetnu operaciju na teritoriji čitave Hrvatske i opet nekažnjeno prognale gotovo sav srpski narod sa starosedelačke teritorije.

Pesnici Ksenija Vučević, Radovan Gajić i Živko Cerović su svojim stihovima i stihovima drugih pesnika posvedočili koliko je duboka i nezarasla rana koju je „Oluja“ ostavila u srpskoj kulturnoj svesti i poeziji. Gordana Petković Laković, organizator ispred SNA i voditelj programa, uz video-klipove koje je pripremio Zoran Rnjak, pročitala je odlomak iz svoje na engleski nedavno prevedene knjige „Kolona“.

Toronto, 8. avgust 2017.

Gordana Petković Laković

Check Also

Vučić sa Srbima iz Hrvatske

U okviru posete Republici Hrvatskoj, predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, posetio je danas Vrginmost, gde …