Home >>> Aktuelno >>> Predsednik Vučić u poseti srpskim đacima u Budimpešti

Predsednik Vučić u poseti srpskim đacima u Budimpešti

Izvor: Tanjug

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, obišao je 5. septembra 2019. godine Srpski obrazovni centar „Nikola Tesla“ u Budimpešti i najavio podršku države, a decu pozvao da vole svoju otadzbinu.

FOTO: Tanjug

Vučića su u školi dočekali direktorka Jovanka Lastić, predsednica samouprave Srba u Mađarskoj, Vera Pejić Sutor i poslanik u mađarskom parlamentu srpskog porekla, Ljubomir Aleksov.

Ispred ulaza u školu predsednika su dočekala deca u tradicionalnoj nošnji, sa hlebom i solju.

Obraćajući se učenicima, Vučić ih je zamolio da nikada ne zaborave srpski jezik, ni ćirilično pismo, i da beskrajno vole Srbiju, gde god bili, vratili se u svoju zemlju ili živeli u inostranstvu.

FOTO: Tanjug

,,Uradićemo sve da se ovde iznedre novi Tesla, Pupin, novi Milanković… Mnoge pametne glave je dao srpski narod“, kazao je Vučić u razgovoru sa učenicima, govoreći o svim znamenitim Srbima, uključujući one koji su živeli i radili izvan Srbije.

On je istakao da zna da ovu školu pohađaju deca i iz Srbije i celog regiona.

Predsedniku su potom deca postavljala pitanja, a Marko Štulić je zamolio da država Srbija pomogne u udzebnicima i rečnicima.

,,Iz svoje lične biblioteke pokloniću vam 200 svojih knjiga. Za udzbenike, koliko god bude potrebno Srbija će obezbediti“, rekao je Vučić.

Na molbu direktorke da država pomogne u kupovini susedne zgrade, kako bi se škola proširila, Vučić je rekao da će država to učiniti, iako ta zgrada nije jeftina.

,,Napravili smo prelepu srpsku kuću u Podgorici. Pravićemo je i u Zagrebu, a želimo da imamo nešto što je još mnogo lepše od takvih kuća, a to su srpske obrazovne ustanove“, kazao je on.

,,Mi nas vas računamo, samo vi računajte na našu Srbiju. Imajte toliko energije i borite se za svoje porodice, ali nikada ne zaboravite Srbiju i borite se i za nju “, poručio je on.

Predsedniku je na poklon uručena umetnička slika sa likom Vuka Karadzića, autorke Ane Rebović.

Predsednik je time završio dvodnevni boravak u Mađarskoj.

Check Also

Vidovdanska akademija u Temišvaru

Na letnjoj pozornici Kulturnog centra Saveza Srba u Temišvaru, 27. juna, uz obavezu poštovanja svih …