Home >>> Vesti >>> Matica >>> Promocija Teslinog dela

Promocija Teslinog dela

Jačanje saradnje sa organizacijama u Srbiji koje rade na promociji lika i dela Nikole Tesle, dogovoreno je na zajedničkoj sednici Tesline naučne fondacije iz Sjedinjenih američkih država i Tesline naučne fondacije iz Srbije, u svečanoj sali Uprave za dijasporu. Sednicom su predsedavali Milan Knežević, direktor TNF u Srbiji, Marina Švabić, izvršni direktor Fondacije iz SAD i Stevo Božanić, poverilac TNF u Srbiji.

Teslina Naucna Fondacija - Zajednicka Konstitutivna Sednica TSF i TNF 3

Prisutnima se preko skajpa obratio i predsednik i osnivač Tesline naučne fondacije iz SAD Nikola Lončar. Ispred Uprave za dijasporu i Srbe u regionu pri Ministarstvu spoljnih poslova prisutne je pozdravila Slavka Drašković.

Predstavnici Tesline naučne fondacije uručili su „Teslina priznanja“, i to Elektrotehničkoj školi „Nikola Tesla“ iz Jagodine za projekat „Energiju štedim, ja više vredim“ i koordinatoru projekta Mariji Bogdanović, profesorki ETŠ „Nikola Tesla“ koja sarađuje sa školom iz Filadelfije na izradi nastavnog plana i programa posvećenog Nikoli Tesli. TSF priznanje je takođe uručeno Miloju Popoviću – Kavaji, publicisti, novinaru i autor knjige „Drugi život Nikole Tesle“. Specijalno priznanje dobila je dr Slavka Drašković u vidu reljefa sa likom Đorđa Šagića, prvog Srbina koji je zvanično ušao u SAD 1814.

Na prvoj zajedničkoj sednici za predsednika Tesline naučne fondacije u Srbiju izabrana je Marina Švabić. Pored uobičajenog dnevnog reda, predsedavajuća je najavila treću Teslinu memorijalnu konferenciju koja će se održati 10. januara 2015. godine u Njujorku, u Hotelu Njujorker, gde je Nikola Tesla živeo poslednjih deset godina i gde je preminuo 7. januara 1943. godine. U okviru ove konferencije planirano je i otkrivanje Tesline biste u holu hotela, kao i tradicionalne gala dodele nagrada „U duhu Tesle“, koje će sestrinska organizacija iz SAD dodeliti za značajna ostvarenja u promociji Teslinog lika i dela.

Pored Tesline memorijane konferencije u Njujorku, najavljena je i saradnja ove dve fondacije u organizaciji proslave „ 200 godina Srba u Americi“, koja će se održati 2. juna 2015. godine u Beogradu, kao i saradnja u organizaciji iste svečanosti planirane za 10. jul 2015. u Filadelfiji.

Check Also

Vidovdanski virtuelni skup predstavnika srpske dijaspore iz SAD

Predstavnici srpske dijaspore iz Sjedinjenih Američkih Država okupili su se na virtuelnom skupu kako bi …