Home >>> Aktuelno >>> Prosvjeta u Salcburgu donirala knjige i programe ,,Školi ćirilice“ u osnivanju

Prosvjeta u Salcburgu donirala knjige i programe ,,Školi ćirilice“ u osnivanju

U Generalnom konzulatu Republike Srbije u Salcburgu, 1. februara, na sastanku koji je organizovala Svetlana Stanković, generalni konzul Republike Srbije, susreli su se pedagozi, predstavnici srpskih salcburških klubova, SPC i SPKD Prosvjete. 

Tema sastanka bila je početak akcije pokretanja „Škole ćirilice“, koju su započeli naši građani i Zajednica srpskih klubova u pokrajini Salcburg uz pomoć Generalnog konzulata i Srpske pravoslavne crkve. Sastanku su prethodile brojne aktivnosti oko pripreme i organizacije ovog projekta u Salcburgu, a kontaktirani su mnogi partneri koji mogu podržati ovu dobru i važnu ideju. Među onima koji mogu pomoći, kako je istakla Svetlana Stanković, važno mesto zauzima SPKD Prosvjeta u Austriji. Pre svega zbog višegodišnjeg uspešnog delovanja „Prosvjetine škole srpskog jezika“ u Beču, velikog iskustva Prosvjete u organizaciji i održanju projekata, pripremi programa i brojnih đaka, ali i velike želje da se takvi obrazovni programi prošire na celu Austriju i svuda gde postoji potreba za učenjem i očuvanjem srpskog jezika i pisma.

Predsednik Prosvjete, prof. Srđan Mijalković posebno je zahvalio gospođi Stanković na pozivu, ali i na velikom trudu i energiji koju ona ulaže u podršku našim građanima u Salcburgu i ostalim mestima njene nadležnosti, a naročito na inicijativi i brizi za razvoj ovog projekta. U prijateljskom i iscrpnom razgovoru Mijalković je sa prisutnima podelio iskustva u vezi sa radom, razvojem i strukturom Prosvjetine škole, a potom je gospodinu Nenadu Šulejiću, predsedniku Zajednice srpskih klubova Salcburga i gospođi Stanković predao donaciju u knjigama i radnim programima škole SPKD Prosvjete, poželevši im veliki uspeh u radu.

Nenad Šulejić se zahvalio na donaciji, ali i na saradnji i stručnoj pomoći i istakao da prijateljska saradnja Prosvjete i ZSKS već postoji, da je dobro da se na ovaj način pojačava i da se raduje da će se tako i nastaviti. Jerej Zoran Vrbaški, predstavnik SPC u Salcburgu, potvrdio je da će Crkva, kao i do sada, na svaki način pomoći i učestvovati u ovom projektu, „jer je potreba našeg naroda, a naročito dece za svojim jezikom i identitetom velika“, kako je istakao.

Prisutni pedagozi, nastavnice i učiteljice, pokazali su veliko interesovanje za učešće u projektu. Svi učesnici zajednički su zahvalili gospođi Stanković na sjajnoj organizaciji, pripremi i lepom domaćinstvu sastanka, kao i svim aktivnostima oko „Škole ćirilice“, sa dogovorom da se uskoro ponovo sretnu na svečanom početku tog projekta.

Check Also

Prosvjetinа školа srpskog jezika

Posle letnje pauze SPKD Prosvjeta Austrija ponovo pokreće  projekte i aktivnosti u Beču i širom …