Home >>> Aktuelno >>> Prosvjetini mostovi kulture povezuju Srbiju i Austriju

Prosvjetini mostovi kulture povezuju Srbiju i Austriju

Izvor: SPKD Prosvjeta, Beč

Bečki odbor Prosvjete je mesec decembar posvetio kulturnim vezama Srbije i Austrije, projektom „Austrija sreće Srbiju – (Österreich trifft Serbien“)“. Ovaj izuzetan projekat obuhvatio je kompleksnu saradnju sa velikim brojem partnerskih organizacija u Srbiji i Austriji.  U tri povezane manifestacije u Beču, održane u bečkoj „Galeriji klavira“ i prostoru „Bečkih poeta“ u Simeringu, učestvovao je veliki broj učesnika, brojna publika i gosti iz Srbije i Austrije. Svojim prisustvom ovaj program je aktivno podržao i ambasador Srbije u Austriji, g. Nebojša Rodić, koji je biranim rečima pohvalio rad Prosvjete.

 – Ponedeljak, 10.12. Koncert „Težina sveta“ bio je prvi u nizu programa jačanja kulturnih veza ove dve tako bliske, a ponekad i daleke zemlje. Muzička kulturna razmena sa izvanrednim izvojačima i kompozitorima bila je poseban događaj za brojnu publiku. Saradnja sa organizacijom KIBU  (Komponisten interpreten Burgenland) bila je odlična, zahvaljujuči vrednoj Božani Mejdl-Brajić, njihovoj predstavnici. Kao solisti na koncertu nastupili su Nataša Jović-Trivić, prvakinja beogradske opere, mladi burgenlandski bariton Peter Lukan iz „Josef Hajdn Konzervatorijuma“, vokalni ansambl „Oedenburger“, pod upravom Emanuela Šmelcera-Ciringera i Beogradski kamerni orkestar „Ljubica Marić“. Dirigentski pult za ovaj muzički događaj pripao je Radetu Pejčiću, dirigentu i umetničkom vođi orkestra.

Iste večeri je predstavljen i rad „Instituta za srpsku kulturu“ iz Prištine, sa sedištem u Leposaviću, posebnih gostiju iz Srbije čije predstavnice su bile toplo prihvaćene i nagrađene lepom pažnjom i velikim aplauzom.

– U subotu 15. 12. takođe u  bečkoj Klaviergaleriji, uspešno je održana prezentacija poslovnih i kulturnih potencijala grada Niša. Niš – najveći srpski grad posle Beograda, predstavljen je kao prava prestonica šarma, kulture, kulinarstva i dobrog duha Srbije, a sve to u saradnji sa niškim kulturnim društvom i projektom „Vetrenjača“. Gosti Prosvjete bili su Marija Mandić, Slađana Ostojić, Dušan i Miodrag Miljković, članovi „Vetrenjače“ koji su nadahnuto predstavili kulturne, turističke, medijske i privredne potencijale grada na Nišavi. Program je održan uz muzičku pratnju sjajnog bečkog, a niškog basiste Nenada Vasilića, čije su dzez obrade melodija južne Srbije očarale publiku.

Na prigodnom koktelu posluženi su ukusni niški specijaliteti spremljeni u bečkom restoranu „Niški merak“, a publika je  imala priliku i da pogleda  film: „Dragutin Matić – Oko sokolovo“ režisera iz Niša, Miodraga Miljkovića, koji je pozdravljen pravim ovacijama prisutnih.

 – U nedelju, 16.12, predstavljena je stipendistkinja austrijskog projekta „Pisac u gostima“, talentovana  književnica Aleksandra Mihajlović iz Srbije, a u  prostorijama i u saradnji  sa udruženjem „Bečke poete“. Uz podršku mlade članice Prosvjete Aleksandre Gagić, Mihajlovićeva je govorila o svojim romanima „Zapričavanje Zavaravanje Zavirivanje“ i „Kroz prstohvat cimeta“. Publiku su pozdravili g-đa Mirel Tomas, šefica „Bečkih poeta“ i prof. Srđan Mijaković, predsednik Prosvjete, koji je na srpskom i nemačkom jeziku govorio o projektu, “…koji je dobar primer kako brojna srpska zajednica u Austriji može doprineti dobrim i bliskim vezama dve zemlje, što je posebno važno u ovim vremenima”, kako je rekao. On je prisutne pozvao na Prosvjetin „8. Srpski novogodišnji koncert u Beču“ 13. Januara,  „Bilja Krstić i Bistrik!“.  Posle promocije, druženje je nastavljeno uz zakusku i muziku, a kako su “Bečke poete” poznate po veseloj atmosfer i  kao dobri domaćini, to je potrajalo do duboko u noć, obeležavajući na pravi način uspešan završetak ovog Prosvjetinog projekta.

  

 

Check Also

Dogovoreno ovogodišnje održavanje Krosa RTS-a

Izvor: Kros RTS-a Država zdušno podržava Kros RTS-a, i sve njegove obrazovne i sportske segmente. …