Home >>> Aktuelno >>> Prvi Svesrpski dečji sabor

Prvi Svesrpski dečji sabor

U Beogradu je otvoren prvi Svesrpski dečji sabor u organizaciji Dečjeg kulturnog centra Beograd, a pod pokroviteljstvom Predsednika Republike Srbije.

Dečji sabor će trajati od 23. do 27. maja , a ove godine gosti Beograda su deca srpskog porekla iz Republike Srpske, Mađarske, Rumunije, Hrvatske i Crne Gore koja su  smeštena u domove đaka beogradskih škola. Pripremljene su brojne aktivnosti koje se odnose na druženje, edukaciju, upoznavanje znamenitosti Srbije, kulturne tekovine i istorije, sa ciljem razvijanja pripadnost dece iz rasejanja matičnoj državi.

Program obeležavanja „Dana Ćirila i Metodija“, koji je započet 24. maja u sali „Donka Špiček“, DKCB zvanično je rečima „Dobro došli kući“ otvorio Nikola Selaković, Generalni sekretar Predsednika Republike Srbije.

U programu su učestvovali: Minja Subota, Leontina Vukomanović, Boda Ninković, KUD Talija, Hor DKCB i Hor Čarolija.  U narednim danima deca će posetiti znamenitosti Beograda, Hram Svetog Save, Narodnu skupštinu Republike Srbije, beogradske muzeje i pozorišta, kao i Obrazovno-kulturni centar „Vuk Karadzić“ u Tršiću. Deo programa je zamišljen kroz dijalog sa glumcima kostimiranim u likove iz srpske istorije, nauke i umetnosti, sa ciljem upoznavanja znamenitih ličnosti i istorijskih događaja značajnih za srpski narod.

Održavanje Svesrpskog dečjeg sabora pomogli su Grad Beograd, Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ustanova za unapređenje ekonomske, naučno-tehničke, kulturne i sportske saradnje između Republike Srpske i Republike Srbije, Banka „Poštanska štedionica“.

sa Pres konferencije povodom održavanja Sabora: Goran Vesić, gradski menadzer, Rastko Janković, v.d. pomoćnika direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Gabrijela Grujić, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

 

Check Also

Srbi iz regiona na Badnji dan u Beogradu

Izvor: predsednik.rs Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uneo je sa predstavnicima Srba iz regiona 6. …