Home >>> Vesti >>> Matica >>> Slavka Drašković: Dijaspora može da bude najbolji pokretač razvoja Srbije

Slavka Drašković: Dijaspora može da bude najbolji pokretač razvoja Srbije

Poslovnoj konferenciji Srbije i dijaspore u Beogradu prisustvovali su premijer Srbije Ivica Dačić sa ministrima Igorom Mirovićem i Draganom Glamočićem i gradonačelnicima Zoranom Perišićem i Bratislavom Gašićem. Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Slavka Drašković rekla je da dijaspora može da bude najbolji pokretač boljitka i razvoja države, najveća pomoć i ambasador za popravku imidža u svetu.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Ona je poručila da Vlada i lokalne vlasti rade na stvaranju dobrog ambijenta za njihovo poslovanje što je i cilj sporazuma „Zaposlimo Srbiju“, koji će danas biti potpisan, a čiji je akcenat na povezivanju dijaspore sa lokalnom samoupravom.

Slavka Drašković je rekla da je srpska dijaspora lokalno orijentisana, da su Srbi iz dijaspore povezani sa svojim zavičajem i mestom iz kojih su potekli i da je zato 90 odsto investicija koja dolaze iz dijaspore lokalno orijentisano.

„Gradonačelnici su danas tu da bi se predstavili i ponudili dobar ambijent za investiranje, ali i obavezali ulaskom u projekat da će vam dati dobre prilike i stabilan poslovni ambijent oslobođen državnih administracija, kao i da će sami raditi na pomoći u prikupljanju svih materijala i dokumenata potrebno za dozvole, da će se dozvole izdavati u najbržem, roku i da neće uvoditi nove takse dok je investicija u toku“, rekla je ona.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Izvršni direktor za finansije i računovodstvo Telekoma Srbija Milenko Dželetović rekao je da Srbija ne sme da ispusti istorijsku šansu i ne iskoristi kapacitete dijaspore za dobrobit matice, ali da nasleđeni problemi traže mozaik rešenja.

„Svako parcijalno rešenje, svaki ishritren korak, ako ne bude deo sveobuhvatne strategije biće gubljenje vremena. Ovde je vreme dragocenije od novca. Srbiji, vladi i nosiocima ekonomske politike potreban je „Zaokret“, pre svega u otvaranju novih radnih mesta, povećanju zaposlenosti, porastu bruto domaćeg proizvoda i blagostanja, odnosno zaokret ka modernijoj i funkcionalnijoj Srbiji“, rekao je Dželatović.

On je dodao da je projektom „Zaposlimo Srbiju“ u planu formiranje banke, koja ne bi bila klasična investiciona banka.

Foto: Tanjug (Milenko Dželetović)
Foto: Tanjug

„Projekat srpske banke dijaspore je pionirski, ali je utemeljenje za osnivanje srpsko-američke banke, koja je funkcionisala na najbolji način u smislu povezivanje matice i dijaspore“, rekao je on.

Dželetović je dodao i da je najavljen i zakon o ulaganjima, koji po prvi put na isti način prilazi domaćim i stranim investitorima i predviđa uvođenje jednog šaltera, gde će lokalne vlasti imati veliku odgovornost.

U okviru poslovne konferencije „Srbija i dijaspora“ u Beogradu, predstavnici gradova i opština Kruševac, Niš, Požarevac, Užice, Novi Sad, Petrovac na Mlavi, Negotin, Ljubovija i Trstenik i direktorka Kancelarije Slavka Drašković potpisali su sporazum „Zaposlimo Srbiju“, čiji je cilj povezivanje dijaspore sa lokalnim samoupravama.

Direktorka Kancelarije, Slavka Drašković i gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić
Direktorka Kancelarije, Slavka Drašković i gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić

Sporazumom je predviđeno da gradonačelnici ponude dobre prilike za investiranje i stabilan ambijent oslobođen administrativnih prepreka, rekla je Drašković.

„Predviđeno je da predstavnici opština i sami rade na prikupljanju materijala i dokumenata za dozvole, da ih izdaju u najbržem roku, kao i da se ne uvode nove takse dok je investicija u toku. Vlada i lokalne vlasti treba da rade na stvaranju dobrog ambijenta za poslovanje, a članovi dijaspore mogu da budu najbolji pokretač boljitka i razvoja Srbije i ambasadori za popravku imidža u svetu“, rekla je Drašković.

[blockquote_left] Stanojević: Novac koji dolazi sa Istoka niko nije računao

Dragan Stanojević, predsednik Skupštine dijaspore i Srba u regionu tražio je od premijera Dačića da primi delegaciju Skupštine koja bi mu predočila probleme koji su se postavili kao prioritetni u odnosima dijaspore i matice i najavio da će jedna od tema biti zakonske izmene. U svom izlaganju Stanojević je istakao da u procenama novčanih sredstava koja dolaze iz dijaspore niko nije uzeo u obzir ogromna sredstva koja dolaze iz evro – azijskih zemalja, pre svega od naših građevinskih radnika. [/blockquote_left]

Ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave Igor Mirović rekao je, povodom potpisivanja sporazuma, da je Srbija među zemljama koje imaju najveće regionalne razlike u Evropi, ali da će nova regionalna politika dati šansu svim regionima i biti usmerena na iskoršćavanje njihovih potencijala.

Mirović je rekao da će nova regionalna politika koju priprema to ministarstvo biti utvrđena nacionalim planom regonalnog razvoja koji će biti promovisan u narednih nekoliko meseci.

On je naveo će u narednom periodu biti finansirani projekti u cilju jačanja regionalne konkurentnosti, ali bez upliva politike, na osnovu jasnih ekonomskih parametara.

Mirović je istakao da je svestan slabosti uprave i administracije, kao i da nedostaju principi upravljanja u javnoj upravi i dodao da je u pripremi nekoliko zakona koji će biti temelj za profesionalizaciju i povećanje efikasnosti administracije na lokalnom nivou.

Ministarstvo će sve kapacitete i sredstva usmeriti na stvaranje uslova za nove investiicje u lokalnim samoupravama kako bi se smanjila nezaposlenost, rekao je Mirović i dodao da veruje da će i predstavnici dijaspore pronaći šansu u tome.

Gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić rekao je da je povezivanje opština sa dijasporom jedna od karika koja je nedostajala političkim kormilarima.

Ukazujući da postoji opravdano nepoverenje zbog prošlosti, Gašić je rekao da su predstavnici vlasti dokazali da rade odgovorno, savesno i pošteno.

„Idući od nacionalnog ka lokalnom nivou, želim da kao gradonačelnik Kruševca unapredimo mehanizme saradnje sa dijasporom koji su se pokazali nedovoljnim“, rekao je Gašić.

Check Also

Dogovoreno ovogodišnje održavanje Krosa RTS-a

Izvor: Kros RTS-a Država zdušno podržava Kros RTS-a, i sve njegove obrazovne i sportske segmente. …