Home >>> Vesti >>> Matica >>> Srbija: odgovorno i ozbiljno

Srbija: odgovorno i ozbiljno

U Beogradu je osnovano udruženje „Forum Srbija – Nemačka“ sa ciljem unapređenja ekonomske i političke saradnje između dve države. Počasni član „Foruma“ je Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije. Srpsko – nemački odnosi su značajni za dalji razvoj Evrope, rekao je počasni gost „Foruma“ Gerhart Šreder.

Forum Srbija - Nemačka
foto: Tanjug

Neposredno pre svečanog prijema u prostorijama „Foruma“ sastali su se Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade Srbije i počasni član „Foruma Srbija – Nemačka“ i Gerhart Šreder, gost „Foruma“.

Aleksandar Vučić je rekao da je pred Srbijom težak put, ali da ima sigurnu budućnost, jer je sve u njenim rukama i poručio da se Srbija ne plaši da bude prijatelj Nemačke.

„Srbija se neće plašiti da bude prijatelj Nemačke, a to znači da ispunjava svoje teške spoljno političke obaveze, ali i unutrašnje, kao i teške reforme i da se izleči od socijalitičkog samoupravaljanja kako bi napravili modernu zemlju tržišne ekonomije. Tu nećemo praviti kompromise“, poručio je Vučić na svečanosti povodom otvaranja «Foruma Srbija-Nemačka».

Sve zavisi od našeg rada, spremnosti i marljivosti, istakao je Vučić, verujući da će u tom slučaju, ukoliko se budemo ponašali odgovorno i ozbiljno, imati podršku i Gerharda Šredera, koji prisustvuje skupu, Nemačke i kancelarke Angele Merkel kao i nemačkog naroda, preneo je Tanjug.

Gerhart Šreder

Šreder je trenutno predsedavajući odbora deoničara firme Nord Stream AG, koja je vlasnik Severnog toka. Od 2006. aktivan je u Rotšild grupi, u svojstvu savetnika za poslovanje u Istočnoj Evropi, Rusiji, Kini, Turskoj. Nedavno je otvoreno upozorio na opasnosti koje vrebaju u slučaju izolacije ruskog predsednika Vladimira Putina zbog krize u Ukrajini. Svoj stav prema Rusiji i krimskoj krizi Šreder je povezao i sa bombardovanjem SRJ 1999. godine: „Poslali smo naše avione u Srbiju i zajedno sa NATO bacali bombe na suverenu zemlju, bez rezolucije Saveta bezbednosti UN. Zato sam oprezan kad je reč o upiranju prsta u bilo koga“.

Šreder je izrazio zadovoljstvo što ima priliku da prisustvuje svečanosti povodom početka rada Foruma, jer mu je, kako je podvukao, veoma stalo do poboljšanja srpsko-nemačkih odnosa pošto je to značajno za dalji razvoj Evrope. Ništa nije tako dobro da ne može biti unapređeno. Zato se nadam da će inače tesni odnosi dve zemlje ovim Forumom biti još jednom intenzivirani, rekao je Šreder. „Za Nemačku je Srbija ključna zemlja na Balkanu. Aktuelna Vlada Srbije je suštinski popravila odnose sa svim državama u regionu, posebno sa Hrvatskom i BiH, što je i zasluga Aleksandra Vučića, koji je merodavno učestvovao u politici prošle vlade“, rekao je Šreder.

«Forum Srbija Nemačka»

«Forum» je registrovan kao udruženje koje okuplja pojedince, organizacije i institucije iz Srbije i Nemačke u cilju razvoja i unapređenja srpsko-nemačkih odnosa u oblastima politike, privrede, kulture, obrazovanja i nauke.

Direktor «Foruma» je Marko Čadež je od 1. aprila ove godine i direktor predstavništva Privredne komore Srbije u Frankfurtu. Marko Čadež je u Frankfurt otišao nakon rada na mestu portparola Ambasadar Nemačke u Beogradu.

Počasni članovi Foruma su ambasador Nemačke Hajnc Vilhelm, prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, Gernot Erler iz nemačke stranke SPD i predsednik Društva Jugoistočna Evropa, Ružica Đinđić i Filip Misfelder, poslanik u Bundestagu i spoljnopolitički govornik poslaničke grupe CDU-CSU.

Prijemu su prisustvovali i predstavnici srpske dijaspore u Nemačkoj, među kojima i prof. dr Dejan Ilić, kao i direktorka Kancelarije za dijasporu i Srbe u regionu dr Slavka Drašković i zamenik direktorke Aleksandar Vlajković.

Forum Srbija Nemačka
Marko Čadež, Slavka Drašković, Dejan Ilić, Aleksandar Vlajković

Check Also

Rok za prijavu za dopunsku nastavu srpskog jezika u Sloveniji

izvor: Savez Srba Slovenije  Savez Srba Slovenije obaveštava zainteresovane roditelje i decu da se zbog …