Home >>> Vesti >>> Dijaspora Srbije >>> Srce Danijele Sremac kuca za Srbiju

Srce Danijele Sremac kuca za Srbiju

Izvor: Večernje novosti

Danijela Sremac iz Srpskog instituta u Vašingtonu, sama se dve decenije bori protiv medijskih laži. Preživela ličnu i nacionalnu tragediju, ali se izborila za pravo da u Americi javno kaže istinu o srpskom narodu.

Photo: Vecernje Novosti

Kada je tokom nedelje delegacija Srba iz dijaspore posetila Patrijaršiju, Danijela Sremac i Aleksa Mačeski, iz SAD, upoznali su patrijarha Irineja da su u Vašingtonu osnovali Srpski institut, sa ciljem da predstavlja glas srpskog naroda u Americi. Poglavar SPC ih je blagoslovio i rekao:
– Znam da vam neće biti lako!

Formiranjem Srpskog instituta, njegov predsednik Danijela Sremac, stručnjak za međunarodne odnose iz Vašingtona, vratila se na američku scenu kao glasnogovornik srpskih nacionalnih interesa. Devedesetih ona je bila najpoznatija Srpkinja na američkoj medijskoj sceni. Danas želi da nastavi ovaj svoj patriotski rad, koji je prekinula zbog majčinskih obaveza.

ŽENSKI GURU

Danijela Darsi Sremac je publicista, lobista, slikarka, kompozitor, pisac, majka i domaćica. Ona je guru modernog života američkih žena, jer ih uči kako da same uređuju svoj život. Da sve to postigne inspirisao ju je život američkog predsednika Tomasa Džefersona, koji je bio političar, advokat, slikar, arhitekt, baštovan i kuvar.

Sve je počelo sredinom sedamdesetih, kada je njen otac Sava Sremac, stručnjak za elektroniku i računare iz Beograda, dobio posao u SAD. Sa devet godina je pošla u četvrti razred osnovne škole u Klivlendu.

– Nisam znala engleski. Brzo sam ga naučila, ali i zaboravila srpski jezik. Moj brat Milan je bio na fakultetu, roditelji su radili, a ja sam iz škole donosila pohvale i nagrade. Bila sam zapažena po pisanim radovima, likovnoj veštini i velikom interesovanju za muziku – seća se Danijela Sremac prvih godina u SAD.

Njeno odrastanje u Klivlendu, prepunom vojvođanskih Srba, bilo je lako i brzo. Studirala je i diplomirala filozofiju na Džon Kerol univerzitetu, ali je željna znanja ubedila oca Savu i majku Desu da treba da studira međunarodne odnose u Vašingtonu.

– Bilo je to vreme kada se Jugoslavija raspadala, a svet mojih roditelja rušio, kada su srpski doseljenici shvatili da se američka politika okrenula protiv njihove otadžbine. Otkrila sam da nije na Amerikancima da razumeju nas Srbe, već je na nama da Amerikancima objasnimo kakav smo mi narod – kaže Danijela Sremac, koja je tada počela da radi kao aktivista Kongresa srpskog ujedinjenja.

Sa jerejom Mirkom Dobrijevićem je organizovala srpske demonstracije, vodila javne tribine sa američkim predstavnicima iz Kongresa, rasprave sa saradnicima vladara iz Bele kuće i lobistima koji su radili za Hrvate, Bošnjake ili Albance. Nije dozvoljavala da se njena srpska pobuna pretvori u svađe, iako su to priželjkivali Haris Silajdžić, kao bosanski ministar, i Džo Diogardi, albanski lobista.

RAT REČIMA

Napisala je knjigu „Rat rečima“ o medijskom ratu Zapada protiv Srba, koja se koristi kao gradivo na američkim univerzitetima. Otvorila je medijske puteve za afirmaciju drugih srpskih lobista, kao što su Piter Brok, Piter Maher, Stela i Džejms Džatris i Julija Gorin.

– Početkom devedesetih imala sam 235 nastupa na glavnim televizijskim i radio-stanicama u SAD. Bila sam 25 puta na Si-En-Enu. U jednom trenutku bila sam jedina Srpkinja koja je na američkim medijima govorila da je Kosovo i Metohija kolevka Srbije, da Srbi nisu zločinci, već da samo brane svoju otadžbinu. Albanci i Bošnjaci iz SAD su mi pretili telefonom, pokušavali su da me ućutkaju. Nisam brinula o sopstvenoj bezbednosti, jer sam bila preokupirana željom da kažem istinu o svom narodu – objašnjava Danijela Sremac.

U to vreme kao direktor Srpske kancelarije zastupala je prvo Srbiju i potom Republiku Srpsku u Vašingtonu. Pomagala je srpskim liderima da dođu do Kongresa. Sarađivala je sa patrijarhom Pavlom, prestolonaslednikom Aleksandrom, sa kongresmenima Rodom Blagojevićem, Džordžom Vojinovićem i Milicom Melisom Bin, ali i sa kongresmenom Denisom Kučinićem, koji je iako hrvatskog porekla podržao njene stavove o Srbiji. I dalje je, međutim, vodila svoj lični rat protiv američke nepravde.

U njenim nastupima bilo je činjenica i argumenata napretek, ali i osećanja da svet ne sme da živi sa neistinama i da ne sme da proizvodi nepravdu, jer to strašno boli.

– Teško sam preživljavala vojne napade i egzodus srpskog naroda u Jugoslaviji, a posebno medijski rat koji se vodio protiv Srba. Još teže mi je pala smrt mog brata, koji je 1996. godine preminuo od opake bolesti. Ta lična i naša nacionalna drama su pretile da me poraze, ali ja sam i dalje tvrdoglavo verovala da smo mi Srbi u pravu – opisuje svoje najteže trenutke života.

Kada se udala za advokata Pitera Darsija, posvetila se porodici, jer je želela da njena deca Lara, Nik i Eli odrastu i kao Amerikanci i kao Srbi. Rado ih vodi u banatsko selo Crepaju, da kod dede i babe uče srpski i žive na opušteni vojvođanski način. Naučila ih je da slava Sveti Nikola u njihovoj kući liči na bajku.

Foto: Večernje Novosti

– Moje srce uvek kuca za Srbiju i zato sam pokušala Amerikancima da pokažem zašto treba voleti Srbiju. U Vašingtonu sam objavila knjigu „Srce Srbije: turneja kroz kulturu“. To je moja priča za Amerikance o najlepšoj zemlji na svetu – ponosna je ova mlada žena, koja knjigu trenutno promoviše u Srbiji.

Sa svojim novim patriotskim radom Danijela Sremac je upoznala ovih dana predsednika Tomislava Nikolića, premijera Ivicu Dačića, patrijarha Irineja i prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića, čiji je bila gost u Kraljevskom dvoru.

Check Also

Osnovan Republički savez Udruženja „Koreni“

izvor: Udruženje „Koreni“ U Sremskim Karlovcima obeležena slava Udruženja matice, dijaspore, Srba u regionu i …