Srpski lekari obeležili slavu u Ambasadi Srbije u Beču

Izvor: dijaspora.tv

Doktorska slava Sveti Kozma i Damjan (Sveti Vrači) proslavljena u Ambasadi Republike Srbije u Beču, uz prisustvo srpskih medicinara koji rade u Beču.

U prostorijama Ambasade Republike Srbije u Beču proslavljena je doktorska slava Sveti Kozma i Damjan uz prisustvo lekara, stomatologa, farmaceuta i zdravstvenog osoblja koji rade u Beču.

Ovo je prvi put da se srpski medicinari u Austriji okupe na jednom mestu, a Ambasada je svakako idealno mesto za ovakav susret. Ovo je bila prilika da se srpski medicinari u Austriji sretnu i upoznaju, bez obzira na specijalizacije i klinike u kojima rade.

Ambasador Republike Srbije u Austriji Nebojša Rodić uputio je dobrodošlicu srpskim medicinarima, kao i slavsku čestitku. Obraćajući se prisutnima, naglasio je značaj 14. novembra kada se slave Sveti  Kozma i Damjan, u narodu poznatim i kao Sveti Vrači, kao zaštitnici lekarske profesije. Lekarska komora Srbije je 2007. godine i zvanično proglasila taj dan svojom slavom.

Prema predanju braća Kozma i Damjan su pomagali i lečili ne tražeći za uzvrat ništa radi dobitka i bogaćenja. Sahranjeni su zajedno u mestu Feremanu, a narod je nastavio da ih priziva u bolesti i nevolji i do danas. Najpoznatija freska sa likovima svetih Kozme i Damjana nalazi se u Pećkoj patrijaršiji.

„Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije, Zlatibor Lončar, koji je pre nekoliko meseci službeno posetio Beč, predložio je da se okupe naši ljudi koji se u Austriji  bave medicinom, stomatologijom i farmacijom. Odlučili smo da to bude 14. novembar kada se proslavlja doktorska Slava Sveti Kozma i Damjan“ izjavio je ambasador Nebojša Rodić.

„Srpski lekari su veoma visoko pozicionirani i cenjeni u austrijskom društvu i služe na ponos svima nama koji iz domovine Srbije ovde radimo i živimo“, rekao je ambasador Rodić.

Dr Zorica Mijalković, lekar opšte medicine kaže da je godinama unazad bilo pokušaja da se upriliči proslava lekarske slave u Beču.

„Bilo je pokušaja, ali tek ove godine zahvaljujući našem ambasadoru Nebojši Rodiću i njegovoj supruzi, našoj koleginici doktorici Janji Rodić, uspeli smo da dobijemo pozitivan odaziv na poziv da se okupimo u prostorijama ambasade Srbije i svečano proslavimo našu lekarsku slavu“, rekla je doktorka Mijalković.

Susret i umrežavanje srpskih lekara u Beču, pozitivno je ocenio i dr Ognjen Marković, oftalmolog i hirurg.

„Veoma sam srećan što smo napokon imali susret naših lekara. Mislim da je neophodno da se spojimo i s obzirom na broj naših pacijenata, da međusobno i sarađujemo. Večerašnje okupljanje je logična i izvrsna ideja naše Ambasade, rekao je dr Marković.

Dr Zorica Petrović, urolog u Beču, veoma je zadovoljna susretom  sa kolegama i želi da se saradnja nastavi.

„Ovo večeras prvi put doživljavam i jako je lepo. Bilo bi dobro da se i ubuduće ovako okupljamo i da se možda napravi i udruženje srpskih lekara u Beču“, kaže doktorka Petrović.

Check Also

Donacija Srbije Srpskoj – pomoć u borbi protiv virusa Covid19

izvor: srbija.gov.rs Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas, zajedno sa potpredsednicom Vlade i …