Home >>> Aktuelno >>> Susreti gimnazijalaca u Beogradu i Topoli

Susreti gimnazijalaca u Beogradu i Topoli

Šesta beogradska gimnazija ugostila je učenike i profesore gimnazije „Dositej Obradović“ iz Temišvara.

Realizujući projekat „Susreti gimnazijalaca 2017″, učenici zvezdarske škole su predstavili istaknute kulturne i monumentalne objekte Beograda i Srbije. Zatim su vršnjacima prikazali način izvođenja nastave i zajednički prisustvovali nekim od časova. Poseban emotivni utisak ostavila je izložba o prethodnom susretu u Temišvaru postavljena u holu Šeste beogradske gimnazije.

Učenici i profesori obeju škola imali su zajednički izlet u Topolu. Najpre su posetili kuću-muzej Kralja Petra I gde je kustos objasnio ulogu ovog objekta za dinastiju Karađorđevića. Freske hram i kripta kraljevske porodice pobudila je kod mladih radoznalost za detaljnije saznanje srpske istorije tog vremena. Zatim su svi zajedno prošetali stoletnom šumom do Vinogradareve kuće u kojoj se nalazila postavka „Legat Nikole Graovca“, majstora kolorističkog ekspresionizma srpskog slikarstva XX veka. Potom su kroz živopisnu Topolu stigli u Karađorđev grad gde su pored monumentalnog spomenika obišli muzej i crkvu vođe Prvog srpskog ustanka. Ispunjeni slikama prekrasnih pejsaža živopisne Šumadije nastavili su svoje druženje na Bukulji gde su uživali u srpskim običajima i domaćim specijalitetima.

Projekat je podržan od strane Ministarstva spoljnih poslova – Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu. Pozivaju se škole i udruženja Srba iz dijaspore, zainteresovani za saradnju i razmenu đaka u cilju negovanja jezika i očuvanja kulturnog identiteta, da se jave na e-mail: jasnaperic296@gmail.com.

Check Also

Svečano zatvoren ,,Mesec srpske kulture u Mađarskoj“

Manifestacija ,,Mesec srpske kulture u Mađarskoj“, koju je ove godine po deveti put organizovao Kulturni …