Home >>> Aktuelno >>> Svečano zatvoren ,,Mesec srpske kulture u Mađarskoj“

Svečano zatvoren ,,Mesec srpske kulture u Mađarskoj“

Manifestacija ,,Mesec srpske kulture u Mađarskoj“, koju je ove godine po deveti put organizovao Kulturni i dokumentacioni centar Srba u Mađarskoj (KDCSM), pod pokroviteljstvom Samouprave Srba u Mađarskoj (SSM), svečano je zatvorena 5. oktobra 2018. godine, u prostorijama Ambasade Republike Srbije u Budimpešti.

FOTO: RTV

Ovogodišnjem svečanom zatvaranju prisustvovali su M. Gojković, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije, Ž. Šemjen, potpredsednik Vlade R. Mađarske, predstavnici diplomatskog kora, SSM, SPC i srpskih medija u Mađarskoj, uz veliki broj uglednih građana iz srpske i mađarske zajednice. Prisutnima su se obratili ambasador R. Drobac, Ž. Šemjen i M. Đurić, v.d. direktora KDCSM.

Ambasador R. Drobac, poželeo je svima srdačnu dobrodošlicu i istakao da je srpska kultura veoma bogata i raznovrsna , ali i da ceo balkanski region obiluje kulturnim sadržajima. Podsetio je na to R. Srbija i R. Mađarska dosledno rade na unapređenju međusobnih bilateralnih odnosa, koji mogu da posluže kao primer drugim zemljama u regionu. Potpredsednik Vlade R. Mađarske, Ž. Šemjen, izrazio je posebno zadovoljstvo jer je manifestacija okupila brojne učesnike koji su svojim nastupima pokazali bogatstvo kako srpske kulture u Mađarskoj, tako i srpske kulture uopšte. Naveo je da predstavljanje kulturnih vrednosti naroda omogućava da se oni međusobno bolje upoznaju, ali i da se u EU predstave kulturni sadržaji naroda koji još uvek nisu deo EU. Podsetio je da su odnosi između naših dveju zemalja trenutno na najvišem istorijskom nivou, što je potvrdila i zajednička sednica Vlade R. Srbije i Vlade R. Mađarske u februaru ove godine. V.d. direktora KDCSM, M. Đurić, ukazao je na to da je ,,Mesec srpske kulture u Mađarskoj“ veoma važan događaj za Srbe u Mađarskoj, koji ujedinjuje ljude dobre volje i organizacije koje žele da učestvuju u ovoj manifestaciji. Zahvalio se Ambasadi R. Srbije u Budimpešti na podršci koju je pružila ovoj manifestaciji.

Projekat ,,Mesec srpske kulture u Mađarskoj“ podržan je od strane Ministarstva spoljnih poslova – Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

 

 

Check Also

Postavljanje digitalnog geoportala o istoriji Srba u Beču (1741-1918)

U svečanoj sali jedne od austrijskih katoličkih crkava u Beču je 27. marta 2019. godine …