Svetosavlje u Makedoniji

Svetosavske svečanosti posvećene osnivaču Srpske pravoslavne crkve, njenom prvom arhiepiskopu, srpskom prosvetitelju, lekaru, književniku, diplomati Svetom Savi održane su širom Makedonije, u gotovo svim sredinama gde žive Srbi.

Dan Svetog Save, 27. januar, u Makedoniji je nacionalni praznik Srba utvrđen zakonom, a centralna svečanost održana je u Skoplju.

Svečanoj Akademiji prisustvovali su premijeri Srbije i Makedonije Ivica Dačić Nikola Gruevski, ministar pravde Vlade Srbije Nikola Selaković, zamenik direktora Kancelarije za dijasporu Vlade Srbije Aleksandar Vlajković, predsednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu Aleksandar Čotrić i zamenik ministra kulture Makedonije Dragan Nedeljković, koji u svojstvu domaćina pozdravio goste.

Premijer Dačić je na svečanosti poručio da Srbija želi i dalje da bude najbolji prijatelj makedonskom narodu i makedonskoj državi.

„Ovde u Makedoniji želim da kažem ono što je i Sveti Sava govorio – ljubi bližnjeg svog, a mi nemamo više bližnjeg osim Srba i Makedonaca i ostalih naroda iz bivše Jugoslavije“, rekao je premijer Srbije.

Dačić je Srbima koji žive u Makedoniji poručio da su pokazali zrelost kada su dan Svetog Save izabrali za svoj državni praznik, jer je, kako je ukazao, svetosavlje suštinska filozofija koja vraća moralu i suštinskim vrednostima.

„Ovde u Makedoniji je više nego očigledan primer kako se može poboljšati prijateljstvo i međusobno razumevanje, jer delimo zajedničku prošlost, ali i viziju budućnosti u EU“, istakao je Dačić.

Premijer Makedonije Gruevski je rekao da dve susedne države rade na unapređenju međusobnih političkih, ekonomskih, kulturnih i svih drugih odnosa. Zahvalio se na angažovanju Srba u Makedoniji od kojeg, kako je istakao, svi građani imaju koristi.

„Srpski narod je značajan i neodvojivi deo multietničkog i multikulturnog mozaika Republike Makedonije“, istakao je makedonski premijer.

U nadahnutoj besedi o Svetom Savi, srpski ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković, rekao je da je bilo Srba i pre Save, ali da Srbi posle Save nikada nisu bili isti. Bilo je onih koji su težili da dosegnu visinu kao što je dosegao Sveti Sava, ali, kako je rekao, nijednom nije uspelo ono što je njemu.

„Sveti Sava je bio ispred i izvan svog vremena. A kako je pre više od 700 godina zacrtao put srpskom narodu on traje i danas. Kada su ga na kratko napuštali nije im se dobro pisalo“, naglasio je Selaković.

Posle prigodnih reči izveden je vrhunski umetnički program koji je prenosila Makedonska televizija.

Sveti Sava obeležen i u Kumanovu, Tetovu, Kučevištu …

Svečane akademije posvećene Svetom Savi održane su i u Kumanovu, Tetovu, Kučevištu i u drugim gradovima u Makedoniji. Na svečanosti u prepunoj sali Narodnog pozorišta u Kumanovu slavsku čestitku u ime Vlade Srbije i Kancelarije za dijasporu preneo je Aleksandar Vlajković, koji je pritom naglasio da je i Vlada Srbije i njena Kancelarija uvek sa svojim narodom i da će učiniti dodatne napore da veze sa rasejanim srpstvom ojača. Srbe u Makedoniji je pozvao na jedinstvo i međusobnu saradnju i da prevaziđu podele koje još traju.

U kulturno-umetničkom programu učestvovali su dramski umetnici iz Beograda Gorica Popović i Goran Sultanović, a učenici iz Kumanova i Skoplja predstavili su se muzičkim i dramskim programom, koji je potvrdio visoke umetničke vrednosti mladih srpske zajednice.

Zamenik direktora Kancelarije za dijasporu govorio je i na skupovima posvećenim Svetom Savi u Tetovu, prisustvovao sečenju slavskog kolača u crkvi Svetog Spasa, a u srpskoj školi Ćirilo i Metodije u Kučevištu podelio đacima knjige i diskove o svetosavlju.

Predstavnici skupštinskog Odbora za dijasporu uručili su predstavnicima Demokratske partije Srba u Makedoniji na poklon monografiju o istorijatu parlamentarizma u Srbiji i pozvali ih da prisustvuju Javnom slušanju u Skupštini Srbije, koje će biti održano 14. februara, na temu „Politička i druga prava srpskog naroda u regionu“.

Check Also

„Strujno kolo“ za Teslin rođendan

Udruženje nastavnika muzičke kulture Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova – Uprave za saradnju sa …