Home >>> Aktuelno >>> Svetosavska akademija u Cirihu

Svetosavska akademija u Cirihu

Izvor: RTS

Sveti Sava – školska slava, obeležena je i u Cirihu. Učenici dr Miška Jovanovića održali su svečanu akademiju „Tradicija je u nama“, u saradnji sa sestrama Gobović, poznatim čuvarkama tradicije, kulture i naše narodne baštine koju neguju kroz etno i pop muziku.

„Svake godine se trudim da naša akdemija bude drugačija od onoga što je već viđeno. Tako je bilo i ove godine, gde smo pomerili sve granice i u goste pozvali sjajne umetnice, sestre Gobović, koje su zajedno sa učenicima izvele nekoliko pesama o Svetom Savi, dok su učenici recitalom, dramskim i muzičkim igrokazima i koreografijom oduševili sve prisutne. Program je obeležio i jedan čudesni vremeplov, kojim smo se vratili iz vremena Nemanjića u naše savremeno doba. U tome su nam pomogle sjajne bliznakinje Gobović koje su na kraju izvele nekoliko dečijih pesama, koje su same napisale, komponovale i posvetile mališanima. U večernjim časovima je priređen još jedan koncert etno muzike za roditelje i sve naše ljude koji žive u Cirihu i celoj Švajcarskoj“, javlja za RTS dr Miško Jovanović.

Sjajne sestre Gobović svojom muzikom i anđeoskim glasovima, izazvale su plimu emocija, oplemenile duše naših ljudi u rasejanju, ukazale na korene odakle potičemo i bogatu kulturnu muzičku baštinu.

Pored Svetosavske akademije Tradicija je u nama, priređen je sjajan koncert za roditelje i publiku u jednom sjajnom prostoru knjižari – galeriji Freska Dragana Đerića u kome se neguju književnost, kultura, tradicija, pravoslavlje i duhovne vrednosti.

Ove dve divne umetnice su oduševile sve prisutne pesmama: Hajde Jano, Dunavka, Ružo rumena, Probudi se Stojane, Veče devojačko, Jutros mi je ruža procvetala i dr. Njih su pratili pravi muzički znalci svojim harmonikama i izuzetni muzičari Milovan Krgović i Dejan Milovanović.

Sjanim scenskim nastupom i anđeoskim glasovima harizmatične bliznakinje Marija i Marina oduševile su publiku u Cirihu. Ovo je bio i način da se učenicima i roditeljima predstavi naša bogata muzička riznica, promoviše naša kultura i tradicija, a sestre Gobović su pravi ambasadori naše kulture kako u Srbiji, tako i širom Evrope i sveta.

Dr Miško Jovanović sa ponosom ističe da je njegova misija uspela i da će se i u narednim godinama truditi da ide svetosavskim putem i neguje naš jezik, tradiciju, kulturu, muziku i umetnost, na šta ukazuje i naziv ovogodišnje akademije Tradicija je u nama.

Akademiji i koncertu su prisustvovale i konzul, prvi savetnik Ivana Lazarević i vicekonzul Mira Mihailović iz Generalnog konzulata Republike Srbije u Cirihu. Svi učenici su nagrađeni diplomama i knjigama, a zadovoljni i ponosni roditelji su velikim aplauzom ispratili sve učesnike ovogodišnje akademije u Cirihu.

Check Also

Pažnja: lažni sajt za glasače u inostranstvu

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije saopštilo je da nijedan državni organ …