Home >>> Aktuelno >>> Svetosavske svečanosti u Makedoniji

Svetosavske svečanosti u Makedoniji

Izvor: srbi.org.mk

Dan Svetog Save svečano je proslavljen u svim sredinama gde žive Srbi u Makedoniji – u Skoplju, Kumanovu, Tetovu, Ohridu, Bitolju i posebnim priredbama u školama gde se nastava izvodi na srpskom jeziku u Starom Nagoričanu, Kučevištu, Tabanovcu. Centralna Svetosavska akademija održana je u Skoplju, u Makedonskom narodnom teatru (MNT) na kojoj je govorio premijer Vlade Makedonije Zoran Zaev koji je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, pokrovitelj svečanosti.

Svetosavsku besedu na akademiji nadahnuto je održao srpski reditelj, pisac i publicista Dragoslav Bokan. Obratio se i lični izaslanik Predsednika Predsedništva BiH Milorada Dodika, dr. Siniša Karan.

Kulturno umetnički program izveli su članovi Simfonijskog orkestra Filharmonije Republike Srpske, Nebojša Babić, prvak opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, muzički sastav Stupovi, glumci Sloboda Mićalović, Nebojša Dugalić, Tašana Đorđević i Lazar Dubovac, Kulturna umetnička društva Venac iz Gračanice i Srpski Vez iz Kumanova…

Na svečanoj akademiji na kojoj su bili i visoki predstavnici Republike Srbije, BiH, Republike Srpske, ambasadori, Zaev je istakao da mu predstavlja posebnu čast što je deo akademije posvećene jednoj od najsvetlijih i najsvetijih ličnosti u istoriji srpskog naroda, Svetom Savi.

Čast nije samo zbog toga što imam priliku da se obratim pred pripadnicima srpske zajednice u Republici Makedoniji, kao i pred uglednim gostima iz Republike Srbije i Republike Srpske na ovoj svečenosti, već i zbog toga što delo Svetog Save inspiriše i osam vekova posle njegove smrti, rekao je premijer Zaev.

Istakao je da je opredeljenje građana Makedonije „da grade i neguju društvo jednako za sve, društvo različitih građana koje razvijaju i uspostavljaju međusobno poštovanje među svim etničkim zajednicama u zemlji uz istovremeno priznavanje etničkih, nacionalnih, verskih i kulturnih razlika“.

,,Gde god da živite znajte da država Srbija misli i brine. Gde god da živite znajte da je tu Srbija, da zna da postojite i da želi da bude deo vašeg života“, poručio je u obraćanju na svečanoj akademiji Skoplju izaslanik predsednika Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Čestitajući slavu u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Vulin je podsetio na najveći nauk koji nam je sveti Sava dao – „uzmi brata za brata, izmiri nas, bar tog dana“.

„Možda je to najveći nauk koji je slavni svetitelj ostavio svakom od nas. Nekad na radost i ponos, nekad na stid, kad nismo dostojni ovog velikog i slavnog nauka“, rekao je Vulin.

Poručio je da Srbi gde god da žive vole zemlju u kojoj su se rodili, a narodi sa kojima žive mogu i treba da ih cene, da ih vole i da uče od njih. Baš kao što Srbi, gde god da žive sa narodima sa kojima žive te ljude vole, cene i uče od njih.

Poručio im je da vole i čuvaju svoju Makedoniju, baš kao što vole i čuvaju svoju Srbiju.

Čestitajući Savindan, Vulin je svima poželeo sreću i zdravlje, ali pre svega da nikada ne smetnu sa uma najveću pouku velikog sveca – „niko vas nikada neće voleti koliko će vas voleti oni sa kojima delite ime, jezik i veru“.

27.01.2019 Folklor KucevisteMakedonski predsednik Đorđe Ivanov čestitao je nacionalni praznik Sveti Sava pripadnicima srpske zajednice u Makedoniji, istučući njihov doprinos razvoju makedonskog multietničkog i multikulturalnog društva.

„Pripadnici srpske zajednice svojim jezičkim, etnografskim i kulturnim osobenostima obogaćuje naše multietničko i multikulturalno društvo stalno doprinoseći napretku Republike Makedonije”, navodi se u čestitci.

Kako je istakao Ivanov, zahvaljujući srpskoj zajednici u Makedoniji, kao i makedonskoj u Srbiji, Makedonija u svom severnom susedu ima priajatelja.

Odboru za dijasporu i Srbe u regionu Narodne Skupštine Republike Srbije, dodeljena je Svetosavska Povelja Srpske Zajednice u Makedoniji. Povelju je primio Predsednik odbora, Miodrag Linta.

U obraćanju prisutnim visokim gostima i brojnim sunarodnicima na akademiji Linta se zahvalio Srpskoj zajednici na visokom priznanju.

Istakao je da će Odbor za dijasporu i Srbe u regionu i u narednom periodu učiniti sve što je u njegovoj moći da pomogne opstanak srpskog naroda u Makedoniji i pruži puni doprinos njegovog nacionalnog  i kulturnog identiteta.

Linta je poručio Srbima u Makedoniji da budu složni i jedinstveni i da budu ponosni na svoje srpsko poreklo, jezik, pismo, običaje i tradiciju.

 

Check Also

Pažnja: lažni sajt za glasače u inostranstvu

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije saopštilo je da nijedan državni organ …